L’única distracció que hi ha damunt la taula de reunions del comitè electoral d’ERC són dues gerres d’aigua i gots de plàstic. La resta és tot eleccions. Taules disposades en forma de rectangle i entapissades d’ordinadors. Presideix Lluís Salvadó, cap de campanya i secretari general adjunt d'ERC. A la seva dreta Oriol Amorós, vicesecretari d'imatge i comunicació. Tot plegat, una vintena de persones.

“Parlo amb els convers [convergents] i fem ús de [l'experiència] Junts pel Sí”, explica Salvadó. Amorós hi assenteix: cal posar l’accent en la crida a la participació. “L’última setmana traurem tota l’artilleria que tenim”, rebla el director de campanya: “Hem de recordar a la gent que ja hem guanyat i que ara no podem fallar”.

Rufián, clenxinat

Són les nou del matí. La reunió fa mitja hora que funciona. Gabriel Rufián arriba a les nou i deu. Ve de Catalunya Ràdio. Clenxinat i impecable. S’asseu just davant de Salvadó a la presidència de la taula que queda més a prop de la porta.

 

Haurà de marxar abans que acabi. Amb ell arriba i marxa el responsable de premsa –i molt més– d’ERC, Sergi Sol. Rufián intervé bastant. Sergi Sol també diu la seva, i amb contundència. Entre les qualitats que li reconeixen no hi ha la de la subtilesa.

Podem

Com era d’esperar la campanya s’està revelant molt fluida. Massa. Si al principi Ciutadans s’havia disparat, ara l’amenaça ve de Podem. És una amenaça rocosa. Un meteorit projectat directament contra l’estratègia d’ERC. Els votants d’Ada Colau ara tornen a En comú Podem, després d’engreixar les files de la CUP al Parlament.

 

La proposta de referèndum dels podemites està fent forat en l’electorat català. ERC ho nota. A Convergència hi ha molta preocupació, segons Salvadó. “Ells també pateixen. Tenen un electoral més tebi. Els poses un plat de llenties davant i baixen del barco”, sentencia.

Hi ha molt debat entre els presents. Però la batuta sempre està en mans de l'ebrenc Lluís Salvadó. Un home eixut. Vestit de negre. Rere les ulleres, també negres, els ulls semblen molt lluny. Però no perden detall. És qui comença i tanca els intercanvis de parers, qui dirigeix i qui desempata. Se li reconeix l’autoritat sense que s’esforci. Senzillament, la té.

Al seu voltant estan asseguts els experts del partit, per sectorials i matèries. Imatge, xarxes, joves, dones... La mitjana d’edat és baixa.

Votants

Rufián parla a poc a poc. La cadència és la mateixa que a les rodes premsa, als actes de campanya, als mítings... El candidat no va sobrat de registres. “Podem interpel·la moltíssima gent que recorda el felipisme”, adverteix, i aconsella atacar recordant els fracassos i decepcions que encarna Felipe González.

 

Algú demana si el problema és que els votants d’ERC es queden a casa o si hi ha votant republicans que marxen a altres formacions. “És clar que n’hi ha”, rebla Sol. I punt. El responsable de premsa tampoc va sobrat de matisos.

Tres de les parets són color carbassa. En una hi ha el logotip d’ERC. La quarta és un panell. En realitat som a la immensa sala del consell nacional. Quan no s’utilitza amb aquesta finalitat queda compartimentada per panells de fusta. No hi ha finestres.

Agenda

Arriba Gemma Espanyol, la coordinadora d’agenda, amb el quadre dels actes previstos els pròxims dies. Hi figuren els actes d’ERC i els de la resta de partits. Dissabte al matí, Pablo Iglesias a Badalona. “Patirem”, pronostica algú.

 

A l’agenda també hi figuren, els partits de futbol, el Depor-Barça de dissabte... Tot allò que pugui marcar la jornada.

Dilluns hi ha un dinar del Barcelona Tribuna amb el candidat, a l'hotel Palace, l'antic Ritz. 50 euros el cobert. “No podem dir que no, però és molt complicat que funcioni. Pressionem simpàticament 30 persones que vagin al dinar”, ordena Salvador. Dimarts, l’entrevista a TVE. Hi havia l’acte de la fundació Irla. “Lluís Pérez es tallarà les venes. Algun voluntari per dir-l'hi?”. No hi ha voluntaris. Dimecres l’esmorzar al Juan Carlos I, “aquí no costa 50 euros”.

Dijous s’ha d’alleugerir l’agenda per la tarda per preparar el debat de TV3 i descansar. Divendres, debat amb Girauta. Amorós explica que va fer de Girauta en una simulació, que s’ha de vigilar que no s’emboliqui amb Veneçuela. “Què té a veure amb Veneçuela?”, pregunta algú sorprès. Tant se val, no es pot oblidar el karma: “l’espai central és el nostre”.

'Trolls'

El camí dels candidats és inescrutable. I en el del Rufián ha aparegut un esbarzer en forma d’acomiadament de l’empresa en què treballava. “Com va això?”, li demanen gairebé sense concretar el què. Tots els ulls es giren cap a l'interpel·lat.

 

El tema s’havia enredat amb les xarxes. “Cal disparar més fort?” No. Són trolls. De Ciutadans i d’Iniciativa, apunten alguns dels presents. “M’he encarat amb un parell”, explica Salvadó. “Un dirigent no pot respondre a un troll”, replica des d’una cantonada Eduard López, vicesecretari de coordinació interna i territori. Ni el director de campanya s'estalvia alguna cleca.

Les xarxes són clau. A la taula tot just hi ha un parell de diaris de paper. En un racó. Però els mòbils no paren. La informació entra i surt del comitè de campanya mentre la reunió està en marxa.

Els vídeos són una altra de les peces essencials. Els curts. No poden ser llargs. A partir dels 30 segons, els espectadors comencen a marxar. El biopic del Rufián no ha triomfat gaire però el cara a cara del bar Cuco ha superat les 15.000 visites en dos dies, explica Anna Rosenfeld, especialista en xarxes.

'Star Wars'

Se n’està coent un de nou, un anunci amb aires de papiroflèxia. Però el que provoca més expectació és el vídeo d’Star Wars. Rufian i Tardà, com a Luke Skywalker i Han Solo. Un jutge Vidal metal·litzat, C3PO. “Yoda és algú?”, interroga una veu. “Yoda sempre és el mateix”. I allà queda dit.

 

La qüestió: s’hi posa la marca ERC o no, al vídeo? “A les xarxes està ben vist riure-te’n de tu mateix”, apunta Amorós. Rufián vota per posar-li la marca. Tot i que no tothom està satisfet del resultat. "Els qui no han vist Stars Wars que no opinin", s'ironitza.

'Bola de Drac'

La reunió fa evident que la cultura audiovisual es multidisciplinària i d'abast infinit. Això pot ser un problema per als missatges. “Estem fent imatges que comparteix una part menuda de l'audiència”, adverteix Salvadó mirant Rufián. “Jo no sé qui és DeLorean”, es queixa recordant una referència del candidat a Regreso al Futuro. “Si no tingués xiquets de cinc anys no agafaria la idea de Bola de Drac”, es queixa.

 

Rufián, Gabriel o Rufi, segons qui l'anomena, ha esgotat el temps. S’aixeca i recull. Col·loca amb cura la cadira al seu lloc i s'acomiada. La campanya continua. La resta seguiran cuinant vídeos i teixint xarxes. Fins a quarts d’onze. I hi tornaran l’endemà a dos quarts de nou. Fins el 20D.

Per ordre a les imatge: Lluís Salvador (cap de campanya i secretari general adjunt), Guillem Clapés (Secretari d'Imatge i Comunicació i 2.0), Anna Txarola (recursos humans i gestió de personal), Robert Fabregat (president de Barcelona), Gerard Gómez (JERC), Jordi Roig (Secretari de Finances), Gemma Espanyol (coordinació d’agendes), Sergi Sol (premsa), Gabriel Rufián (candidat), Andreu Porta (organització i coordinació del territori), Mireia Mata (vicesecretària general d'Entorn, Gestió del Coneixement i Dones), Ramón Soldan (assessor Madrid, debats i missatge), Dani Moliner (campanya JERC), Anna Rosenfeld (xarxes), Llehí Daban (comunicació, missatges i estratègia), Raquel Correa (premsa), Eduard López (Vicesecretari de coordinació interna) i Oriol Amorós (vicesecretari d'Imatge i Comunicació). Hi falta Cesc Iglésias, vicesecretari general d'Acció Política, Oriol Duran (premsa), Mar Vila (protocol) i el número dos de la candidatura que també participa en les reunions, Joan Tardà