Alfredo Pérez Rubalcaba va oferir el març de 2013, quan era secretari general del PSOE, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, una proposta de reforma constitucional que tenia per objectiu aturar l'independentisme, i que el líder del PP va oblidar en un calaix.

Segons el document, avançat aquest dimarts per El Español, Rubalcaba —mort el 2019 suggeria que una reforma constitucional podia ser el vehicle necessari per resoldre les noves demandes de la societat espanyola i encarrilar el segle XXI, en especial respecte a un model autonòmic que veia amenaçat per la puixança de l'independentisme a Catalunya. "Considerem que la reforma constitucional és necessària per a moltes de les demandes que expressa la societat espanyola i per a molts dels problemes que presenta un text que ha quedat inadequat i endarrerit davant de les noves realitats del segle XXI", va escriure.

 

 

En la seva proposta, Rubalcaba considerava que una Constitució reformada havia de recollir les unitats territorials de l'Estat, la participació de les comunitats en la governació del país, la reforma del Senat i la necessitat d'adoptar un millor model de finançament, però abans que res, el líder del PSOE en aquell moment buscava una manera d'aturar el creixement de l'independentisme a Catalunya: "Han passat més de trenta anys de desenvolupament autonòmic a Espanya i el que ha estat un èxit d'organització territorial i d'autogovern de les comunitats autònomes, s'ha transformat, en pocs mesos, en un model qüestionat i amenaçat. Qüestionat per un sector minoritari —però creixent— de la ciutadania, sensible a un discurs antiautonomista i recentralitzador i amenaçat per la ruptura del nacionalisme català amb el marc estatutari i constitucional i la seva aposta obertament independentista, a través de l'autodeterminació."

El document forma part de Rubalcaba. Un político de verdad, primera biografia del polític, de pròxima publicació, escrita per Antonio Caño, exdirector del diari El País. Segons aquesta proposta, Rubalcaba esgrimia que el rebuig de l'autodeterminació "no ha de contemplar-se com l'única resposta de l'Estat a una demanda majoritària del Parlament de Catalunya" i que havia d'anar acompanyat d'una oferta de diàleg i negociació sobre els problemes entre "la població catalana en les seves relacions amb Espanya". "Tampoc no es pot deixar als nacionalistes catalans que desenvolupin el seu programa amb totes les seves iniciatives, ocupant l'escenari i el protagonisme absolut de l'escena", afegia.

Fracàs del sistema autonòmic

Entre les mesures s'incloïa detallar el nom de les comunitats autònomes i perfilar les seves competències d'una manera més efectiva que a la Constitució del 1978. A més, considerava que el sistema autonòmic havia fracassat a causa d'"una falla principal: l'absència d'una cámbra de representació territorial que donés a la democràcia espanyola la legitimitat territorial", i per això advocava per una reforma del Senat.

Segons el mitjà citat, Rajoy va lliurar la proposta a la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i mai més no se'n va saber res.