L'economista Santiago Niño Becerra ha fet una rotunda predicció sobre el que passa a les borses i quina pot ser l'evolució de cara al futur. I la seva conclusió és que, tot i les baixades de les últimes setmanes, segueixen molt cares. "Al meu entendre, tenint en compte les fotos que avui es poden obtenir de la situació econòmica i les expectatives sobre la seva evolució, les borses estan molt cares", ha indicat.

Niño Becerra ha enllaçat una informació del diari El País, que apunta que l'Ibex ha retrocedit un 3,3% a l'agost i ha patit la pitjor ratxa baixista des del 1987. La causa ha estat el temor a una recessió, que ha accentuat la caiguda del selectiu espanyol, que acumula pèrdues del 9,5% des de començaments d'any. Ha encadenat 11 sessions en negatiu. 

Segons el diari, el deteriorament econòmic també s'ha vist als altres parquets europeus: només aquest mes, l'Ftse Mib italià s'hi ha deixat un 3,8%; el Dax alemany, un 4,8%, el Cac francès i l'Eurostoxx 50 —que representa les 50 empreses més grans de la zona de l'euro en termes de capitalització borsària—, un 5%. Londres en canvi ha moderat les pèrdues mensuals a un 1,9%.

La mala dada de la inflació de l'eurozona de l'agost, que es va donar a conèixer dimecres, ha estat una notícia difícil de pair pels parquets financers. La pujada de preus ha arribat al 9,1% i supera per primera vegada els nou punts des que es va crear la moneda única, cosa que fa témer als inversors que la moderació dels costos encara no estigui a tocar, afegeix. "El dilema a què s'enfronten els mercats és que la Reserva Federal necessita augmentar les taxes d'interès molt més ràpid o la inflació ha de començar a disminuir a un ritme molt més ràpid", assenyala Michael Landsberg, director d'inversions de Landsberg Bennett Private Wealth Management.

Niño Becerra va pronosticar a l'abril que Espanya pot arribar a puntes d'una inflació del 12% durant aquest any. En declaracions al programa Tot es mou de TV3, va recordar que el Banc d'Espanya fa una previsió de la mitjana d'inflació, i que això explica que hi pugui haver aquestes puntes. Segons el Banc d'Espanya, el pronòstic fins a l'estiu és una inflació pròxima al 10%, i la mitjana de l'any podria ser del 9%. "Normalment els organismes oficials sempre parlen d'inflació mitjana. És a dir, si aquest any el Banc d'Espanya diu que la inflació mitjana pot estar al voltant del 9%, això significa que hi poden haver puntes fins al 12%". I Niño Becerra va remarcar que això és molt excepcional. "Hi ha poca gent que recordi inflacions del 12%", va advertir.

L'economista recorda que Espanya ha tingut una inflació mitjana de l’1,5%-2% els últims anys, i que passar de cop i volta al 9,8% pot ser un veritable trasbals, perquè el salt és molt gran. "Passar d'aquesta mitjana baixa al 9,8% és una exageració, sobretot perquè els salaris no han evolucionat igual", ha advertit. Segons Niño Becerra, des dels anys 70 no passava una situació similar, que s'ha produït perquè hi ha una oferta insuficient per satisfer la demanda, un excés de diners al mercat, i també problemes logístics. "Ara tenim una inflació estructural, que és quan l'oferta és insuficient per cobrir la demanda. Les úniques mesures per resoldre-ho són normalitzar l'oferta i rebaixar la demanda. I l'única via per rebaixar la demanda és 'empobrir la població', per tal que el consum baixi i s'adeqüi a l'oferta. I una altra via és apujar impostos, perquè llavors les persones tenen menys diners per consumir", ha apuntat. Al seu entendre, els bancs centrals van injectar diners a l'economia i la pandèmia de la covid ha provocat problemes logístics, i així s'ha arribat a l'actual situació.