El setmanari alemany Die Zeit ha ironitzat amb els problemes que té Espanya per superar el franquisme, i posa com a exemple que el debat més delicat ara al país és "com tractar el dictador mort". El setmanari ha fet un repàs de l'intent mig fallit que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, d'exhumar les restes de Franco i dels problemes que ha tingut des d'aleshores. A cap altre país europeu es podria viure una escena similar, i molt menys a Alemanya.

"Què fem amb els ossos de Franco", es titula el reportatge, que conclou més aviat que Espanya no sap com gestionar-ho. "Pràcticament no hi ha cap altre debat a Espanya que sigui tan delicat com tractar del dictador mort", resumeix.

El setmanari apunta a una certa actuació maldestre del govern espanyol, quan va intentar l'exhumació com un acte "publicitari amb alta puntuació", però després es va trobar tota mena de problemes sobrevinguts, entre els quals que desconeixia que els Franco tinguessin una tomba reservada a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid.

Die Zeit nega que el Valle de los Caídos pugui ser cap mena d'obra de reconciliació, perquè aquest concepte no hi entrava quan es va inaugurar l'any 1959.