Tot ha sortit segons el guió previst pels tribunals. Pocs minuts després de les deu del matí d’aquest dilluns el senador electe per Esquerra Republicana i pres polític, Raül Romeva, ha entregat les credencials i ha recollit personalment la seva acta a la Cambra Alta. Fins allà hi ha arribat des del centre penitenciari de Soto del Real, fortament escortat per la policia espanyola, que no li ha perdut la pista en cap moment. No se li ha permès parlar amb la premsa, més enllà d’intercanviar un “bon dia” amb els periodistes. Només abraçar els seus companys senadors. Els tràmits han durat poc més de cinc minuts. L’escena es repetirà dimarts amb la sessió constitutiva de les Corts.

La Sala Segona del Tribunal Suprem va autoritzar divendres que els diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, com també el senador Raül Romeva, poguessin anar personalment a les Corts espanyoles per complimentar els tràmits de la presentació de credencial i declaració d'activitats. A la providència s’hi establia que els presos “hauran de ser degudament custodiats i la presidència de totes dues Cambres haurà d'adoptar les decisions oportunes perquè aquests tràmits es practiquin sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari amb la màxima brevetat possible”.

Així, Raül Romeva ha arribat al Senat en un cotxe policial no logotipat cap allà tres quarts de deu del matí, i hi ha entrat a través del garatge, on la custòdia ha passat de la Guàrdia Civil al Cos Nacional de Policia. L’han fet esperar a la comissaria de la Cambra Alta fins a les deu del matí, quan començava l’horari per fer els tràmits, que a diferència dels presos electes al Congrés havia de fer personalment. Ha complimentat a la Sala Campoamor els tràmits acompanyat d’altres senadors republicans, com Bernat Picornell o Ana Surra.

Els seus companys han vist Raül Romeva "molt animat". Segons han explicat després, els ha animat l'última setmana de campanya. "Ens en sortirem", els ha dit. Ells li han portat una americana i una corbata per a la sessió constitutiva de dimarts.

Mai uns tràmits al Senat havien acaparat tanta atenció mediàtica com l’entrega de credencials de Raül Romeva. Policies de paisà no l’han deixat sol en cap moment. Al dirigent republicà no li han donat ni el telèfon mòbil ni la targeta del pàrquing als quals té dret, perquè en la seva situació de presó cautelar no en pot fer ús.