El ple del Parlament ha ratificat aquest matí el nomenament del republicà Roger Torrent com a nou president de la Cambra catalana. Ha estat escollit, en segona volta, amb els 65 vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. Com és preceptiu, la votació s'ha fet amb urna, per crida dels diputats un a un. Prèviament, el president de la Mesa d'edat, Ernest Maragall, havia acceptat la delegació del vot dels tres diputats empresonats. 

La votació s'ha hagut de repetir en no aconseguir el candidat la majoria absoluta en primera votació, tal i com estableix el reglament. Els dos cops, els grups unionistes, tret d'un diputat, han votat la candidatura de José María Espejo Saavedra, que ha recollit 56 vots. Els comuns i un diputat unionista han votat en blanc.

El conseller Jordi Turull s'ha encarregat de votar en nom de Jordi Sànchez i Joaquim Forn, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ho ha fet en nom del vicepresident Oriol Junqueras. La lectura dels noms dels tres diputats empresonats i els cinc exiliats ha provocat els aplaudiments dels escons independentistes en cada una de les votacions que aquest matí s'han registrat a l'hemicicle. 

La delegació del vot dels tres diputats empresonats ha provocat el primer moment de tensió de la legislatura després que l'anunci del president de la Mesa d'edat que s'acceptava la petició de JuntsxCat i ERC ha estat replicada per tant la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, com el portaveu del PP, Santi Rodríguez. Arrimadas ha demanat una reconsideració de la decisió i ha protestat per la intervenció que acabava de protagonitzar Maragall, mentre que Rodríguez s'ha limitat a expressar la discrepància.

En canvi, el socialista Miquel Iceta ha demanat la paraula per expressar el suport a la decisió per considerar que és el que millor s'adapta al pronunciament del Tribunal Suprem i dels lletrats.

Un cop escollit el president, s'ha procedit a l'elecció dels dos vicepresident, Josep Costa ha estat escollit vicepresident primer, amb 65 vots, i José María Espejo, vicepresident segon. En aquest cas, Espejo sí ha rebut tots els vots dels 57 diputats unionistes.

El ple de constitució del Parlament s'ha posat en marxa a les 11 del matí amb la lectura per part del secretari general del Parlament, Xavier Muro, del decret de convocatòria i la crida dels membres de la Mesa d'edat que formen Maragall, i els dos diputats més joves, Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral.

Maragall ha protagonitzat una breu intervenció en què ha reivindicat l'absència dels membres del Govern a l'exili i els dirigents independentistes empresonats. Ha declarat oberta la sessió de constitució. Després de saludar les autoritats presents ha recordat que hauria de dir també "bon dia president de la Generalitat i consellers", però no hi són.

"Els uns presoners, altres a l'exili i altres destituïts", ha explicat, la qual cosa a provocat les primeres protestes de l'oposició.

"El que sento avui prové més del cor que del cap, més de l'experiència viscuda, una acumulació d'indignació, però també una creixent sumar de raons i de raó, d'aquesta Catalunya que no es resigna", ha afegit.

El president de la Mesa d'edat ha reivindicat la "normalitat" a la qual ha assegurat no es renunciarà, amb un diàleg obert amb l'Estat, "una normalitat sorgida del mutu respecte i el reconeixement d'una societat amb dret a existir".