La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha demanat aquest dimarts al senador d'ERC Bernat Picornell "generositat" per reconèixer la tasca que han exercit les Forces Armades en la lluita contra el coronavirus escrivint una pàgina "heroica", ha dit, en la història d'Espanya amb la seva dedicació "als més vulnerables".

En el ple de la Cambra Alta, el senador republicà ha interpel·lat la ministra sobre el desplegament militar de l'Operació Balmis i ha carregat contra la despesa en defensa, que ha calculat en 20.000 milions d'euros anuals, per comparar-lo amb les necessitats sanitàries per combatre el coronavirus.

Així, ha desglossat una sèrie de càlculs entre el que costa adquirir un avió de combat, un tanc o un míssil i els llits d'hospital, sous de metges o fins i tot mascaretes o respiradors que es podrien aconseguir amb aquests diners.

També ha criticat les rodes de premsa per informar de l'Operació Balmis en què compareixien comandaments militars uniformats i que ha considerat "pròpies d'un altre segle".

I respecte al paper de la Unitat Militar d'Emergències (UME), s'ha preguntat "de què ens serveix" quan costa 150 milions d'euros i en la seva opinió només s'utilitza per a "netejar la cara de l'Exèrcit". "El que estan fent és una gran campanya de rentat de cara de l'Exèrcit a un altíssim cost", ha conclòs.

"Pàgina inesborrable en la història d'Espanya"

No obstant això, la ministra Robles ha insistit que les Forces Armades han actuat per "salvar vides" en tasques com construir hospitals, desinfectar residències de gent gran, traslladar persones mortes o transportar material sanitari a Espanya, i tot això amb gran "humanitat".

Li ha demanat que sigui "generós" i reconegui "encara que no li agradi" aquesta tasca en la qual els militars han escrit una "pàgina inesborrable en la història d'Espanya", ha recalcat.

Quant a les seves comparacions sobre el que es podria fer si es dediquessin les despeses militars a la sanitat, li ha recordat que també hi ha qui pensa que amb el sou dels senadors com ell o de les ministres com ella "es podrien comprar molts respiradors".

I com que el senador d'ERC li ha apuntat que ell advoca per un cos civil dedicat a atendre emergències perquè no li agrada que els militars s'ocupin d'això amb una "metralleta penjada a l'esquena", Robles li ha replicat que en cap cas ha estat així .

"Al revés, han portat humanitat, cor, valor i principis", li ha etzibat abans de rebutjar "demagògies" que "estan fora de lloc", ha insistit, i defensar el paper de les Forces Armades "sempre en primera línia i posant en risc la seva vida i la seva salut".