La reacció immediata del líder de Ciutadans, Albert Rivera, després de conèixer la investigació cap a la senadora Rita Barberá per blanqueig de capitals, ha estat de reivindicar el seu pacte anticorrupció amb el Partit Popular. “Si en els pròxims dies vol el PP que C’s es comprometi a una investidura, ha de fer dimitir a Rita Barbéra. Espero i desitjo que el PP prengui aquesta decisió” ha assegurat el cap de llista de la formació taronja. La demanda ve perquè en l’acord d’investidura de Mariano Rajoy constava que les persones investigades havien de deixar l'escó.

Tanmateix, l'acord exigeix que el procés d'investigació estigui en marxa per entrar en vigor. Aquest fet que es retardarà com a conseqüència de la condició d'aforada de Barberá, en tant que és necessari que el jutge demani un suplicatori per iniciar el procediment judicial.

Interpel·lats per la qüestió, els populars han deixat el tema en l'aire. Rajoy ha ignorat les preguntes dels periodistes, mentre es trobava acompanyant la campanya gallega d'Alberto Núñez Feijoó. Al seu torn, el Portaveu del PP al Senat, Pedro Sanz, ha afirmat que la renúncia li pertanyia a la senadora Barberá, per bé que si la decisió no es correspongués amb el parer del partit, aquest prendria la decisió "oportuna". "Hem d'analitzar la situació i es prendran mesures" ha tancat Sanz, qui ha assegurat que manté respecte cap a la seva companya a la cambra alta.

El PSOE ha aprofitat per reivindicar el seu pacte alternatiu amb Podemos i C's. El propi secretari general, Pedro Sánchez, ha demanat quins motius caldrien perquè "les forces del canvi" s'avinguni a una entesa. Sánchez considera que la dimissió de l'excaldadessa aportaria "exemplaritat" per al període de regeneració a Espanya.  El mateix president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, ha indicat que Barberá havia de fer "un acte de decència" i dimitir o que Rajoy l'obligués, "arrossegat per la justícia", com proposa el pacte amb Rivera.

La dilació dels populars en la decisió ha estat interpretat pel PSOE com la mostra que hi hauria informacions que podrien comprometre la formació.  "Al meu entendre, el PP no estaria aguantant el cost de Barberà si no fos per alguna cosa. Tenen por, ella no és qualsevol al partit i en sap molt. Hi ha por que la Rita es converteixi en la cantaora" ha increpat el portaveu al Senat, Óscar López. 

També ha reaccionat el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, a través de twitter, per reivindicar la mateixa postura. Podemos ha aprofitat per carregar contra la formació taronja per haver -se passat al 'sí', que no troben de partit "decent". S'hi ha afegit la seva companya de partit i cap del gabinet de Pablo Iglesias, Irene Montero, demanant que la senadora valenciana sigui apartada de la funció pública. "El PP és una màquina de corrupció i els seus principals dirigents hi estan ficats fins al fang" ha sentenciat la diputada de la formació morada.