Ha arribat el dia assenyalat de l’independentisme. A 41km de la frontera entre França i Espanya, riuades de persones inunden ja el Parc de les Exposicions de Perpinyà, que a partir de les 12 acollirà l’acte 'La República al centre del món', que organitza el Consell per la República. Com si d’un concert es tractés, des de més de 6 hores abans de l’inici, centenars de persones s’han plantat ja a la zona, per garantir-se un lloc a primera fila. FInalment, segons l'organització, la convocatòria acull 150.000 persones, gairebé el doble de la previsió inicial. 

Tot i que els qui pujaran a l’escenari seran els polítics, Puigdemont, Comín, Ponsatí, a més de la participació “a distància” de presos i exiliats com Junqueras i Rovira, els autèntics protagonistes del dia són a peu de camp, al públic.

 Vinguts d’arreu de Catalunya, la del sud i la del nord, expliquen a ElNacional.cat el periple per arribar fins aquí. I les expectatives que tenen. L'organització ha decidir ajornar una hora l'inici de l'acte per esperar els centenars de manifestants que encara eren de camí.