L'anunci és un ridícul per a Espanya, que marca el seu desplaçament en la geoestratègia internacional. El Marroc i els EUA han anunciat unes grans maniobres militars conjuntes al Sàhara Occidental, sense la presència d'Espanya, que se celebraran del 7 al 18 de juny. Porten com a nom African Lion (Lleó Africà) i en gran part se celebraran al Sàhara Occidental, reivindicat pel Polisario però que els EUA reconeixen com a territori marroquí.

Segons informa El Día de Tenerife, les maniobres es faran a Mahbes, localitat propera a la frontera amb Algèria davant dels campaments de refugiats de Tindouf, i a Dajla, l'antiga Villacisneros espanyola, al sud del territori sahrauí. Un altre escenari serà Tan Tan, al sud del Marroc, un dels punts més propers a les costes canàries.

Les maniobres són un missatge clar en plena crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya, amb els Estats Units apareixent al costat del regne alauita, i Espanya perdent trumfos en l'escenari geoestratègic. A les maniobres també hi participen, amb diferents graus, Itàlia, el Regne Unit i Països Baixos, a més del Canadà i el Brasil, així com Tunísia i el Senegal. En total són 9 països, però n'hi ha 21 d'observadors, la majoria africans, i entre ells també Portugal, Dinamarca, Malta, Noruega i Polònia.

Els experts coincideixen que es tracta del desplegament més gran a l'Àfrica en uns exercicis d'aquesta mena, amb prop de 8.000 efectius. El Marroc i els EUA posen el gruix dels contingents: 21 aeronaus militars i altres 46 de suport; més de 100 vehicles blindats; dues embarcacions, i 24 milions de dòlars de pressupost. Seran maniobres a gran escala tant en terra, com en l'aerotransportada, la marítima, forces especials, aèries, accions cívico-militars, exercici i simulació. Segons els mitjans especialitzats, un dels objectius és garantir la seguretat davant els riscos de grups gihadistes que operen a Algèria i al sud de Mauritània.

Mentre Espanya s'ha ficat en un embolic diplomàtic amb l'acollida al líder del Polisario, Brahim Ghali, per tractar-lo de la Covid, que volia mantenir en secret, s'ha confirmat el suport que va donar el president Donald Trump al Marroc en el conflicte del Sàhara. Trump ho va fer a canvi que el Marroc reconegui Israel i se sumi als pactes d'Abraham, amb l'objectiu de donar estabilitat al Pròxim Orient, almenys tant com sigui possible. Les maniobres militars conjuntes confirmen que el president Joe Biden mantindrà aquesta estratègia, i que el Marroc s'està consolidant com un soci determinant dels nord-americans al Magrib.

En la diplomàcia marroquina s'especula que ara tota la prioritat ha de ser l'antic Sàhara espanyol, però després tot indica que ja pot ser el moment de la reivindicació de Ceuta i Melilla, els enclaus espanyols a la costa africana. Fins ara s'ha donat el fenomen de l'entrada de migrants, que saben que tensiona la política espanyola i especialment al govern de Pedro Sánchez. Espanya necessita el Marroc no només pel control de l'emigració, sinó també per rebre informació sobre terrorisme gihadista.