La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha negat que la pujada del preu de la llum es pugui solucionar "d'un dia per l'altre amb una publicació al BOE d'alguna cosa màgica" i ha afegit: "Qui ho digui o bé no en té ni idea o està fent demagògia barata". Així ha llançat un dard enverinat als seus socis de govern, després que ahir Pablo Echenique, portaveu d'Unides Podem al Congrés, digués a la Cadena SER que el govern espanyol podia limitar el preu de l'energia de manera immediata amb un decret.

En una entrevista a La Sexta, Ribera ha criticat la postura dels seus socis de govern. La ministra ha considerat que el que fan és "generar una falsa expectativa". Amb el seu habitual to irònic, ha assegurat que per abaixar el preu de la llum amb un decret, caldria "fer una mena de Brexit del mercat europeu de l'electricitat" o "decidir que prescindim del gas natural o altres fons d'energia".

Ribera ha mantingut la seva postura d'ahir i ha insistit en les complexitats que arrossega incidir en el preu de la llum. Una tasca complicada que no considera que se solucioni als carrers, com van suggerir alguns dirigents de la formació morada. "Això no té una solució única i no se soluciona als carrers. El preu de la llum es condiciona per moltes coses i per modificar-lo s'han de tocar totes", ha resumit la socialista. Segons Ribera, l'executiu espanyol ja està treballant en tots aquests aspectes, fins i tot abans d'entrar en aquesta voràgine de preus rècord. 

Una possible empresa pública

Entre les declaracions de Ribera que més han cridat l'atenció les últimes hores es troba el seu suggeriment de crear una empresa pública d'hidroelèctriques. A La Sexta la ministra s'ha limitat a explicar que l'executiu espanyol estudia com gestionar les concessions d'hidroelèctriques quan vencin i ha apostat per fer-ho de forma "centralitzada i organitzada" amb "independència de si la gestió pot ser portada en alguns casos per empreses privades" o si es fa amb "gestió directa per part d'una empresa pública o confederacions hidrogràfiques", segons ha recollit l'ACN.

La vicepresidenta ha dit que cal canviar les clàusules concessionals, perquè les que hi ha actualment ja no s'ajusten a la realitat. Ribera ha explicat que en els pròxims dos anys vencen dues concessions de més de 20 mWh i que al llarg d'aquesta dècada ho fan més de dues-centes, la majoria de les quals són petites.

 

Imatge principal: Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, durant el traspàs de carteres.