El liberal belga Didier Reynders ha avançat deu dies l'inici de la seva excedència com a comissari de Justícia a Brussel·les per centrar-se en la seva campanya per aspirar a la secretaria general del Consell d'Europea. Això deixa en l'aire la mediació que havia assumit entre el Partit Popular i el PSOE per tractar de desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així ho ha comunicat ell mateix en el seu compte oficial en la xarxa social X sense donar més detalls sobre les raons per avançar la seva sortida de l'Executiu comunitari d'Ursula von der Leyen ni aclarir qui prendrà el relleu, si bé fonts comunitàries consultades per Europa Press indiquen que la seva cartera queda en mans de la vicepresidenta d'estat de dret, la també liberal Vera Jourova.

Vera Jourova agafa el relleu

Les mateixes fonts precisen que "no hi ha automatismes" en la mediació exercida per Reynders i que "correspon als espanyols veure si volen continuar" amb el diàleg estructurat establert per Brussel·les. "La pilota està a la seva teulada", apunta una altra font comunitària consultada per Europa Press, en referència al fet que són el PSOE i el PP els qui han de fer el següent pas per reactivar el diàleg a Brussel·les. També aclareixen que Von der Leyen ha demanat a la vicepresidenta Jourova que assumeixi la mediació si les parts "decideixen seguir endavant". Referent a això, la font subratlla que la tasca assumida per Brussel·les és la de mediació "però el diàleg ha de ser entre els partits" i, per tant, la Comissió Europea "està per a ajudar, però no lidera el procés".

En tot cas, des de la Comissió Europea ja es va deixar clar que encara que Reynders va donar inicialment un termini de dos mesos a PP i PSOE per a arribar un acord —termini que va expirar a la fi de març— la mediació podria continuar més enllà d'aquesta data i, fins i tot, més enllà de la sortida del comissari, sempre que continués havent-hi opcions i voluntat d'acord. En declaracions a la premsa al començament d'abril, Reynders va avisar a les parts que els tocava a ells mostrar voluntat política d'acord per a reprendre "la discussió a tres" però que abans "és necessari que les dues parts es parlin". 

Pendents d'una nova reunió

Reynders tenia previst viatjar el passat 27 de març a Madrid per participar en una nova reunió amb els negociadors del PSOE i PP —el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i el sotssecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, respectivament—. No obstant això, el comissari va ajornar sense data la trobada a última hora a petició dels 'populars' i després de constatar que les parts necessitaven "temps". Des de llavors, el comissari no va tornar a tenir més contactes amb les parts i tampoc va contemplar prendre la iniciativa perquè entenia que els correspon a PSOE i PP fer el pas de "demanar una nova reunió", segons han indicat a Europa Press fonts comunitàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!