La Generalitat de Catalunya va aprovar la tardor del 2016 un pla estratègic per dotar els bombers de tots els elements que necessitaven. Les mancances eren, i són, tan grans que es va fer un acord per anar millorant les infraestructures i la dotació d'efectius per fases entre el 2017 i el 2022.

Han passat dos anys, però, i no s'ha desplegat res del pla estratègic. I les condicions d'alguns dels materials, el vestuari i el parc mòbil han empitjorat.

En aquest context, i després del restabliment del Govern un cop aixecat el 155, els sindicats de bombers han tornat a començar les negociacions per mirar com acomplir el pla estratègic. I dilluns, 48 hores abans de la concentració dels bombers davant el Parlament, es va fer una reunió amb el director general, la directora de serveis i tots els responsables tècnics dels departaments d'Interior i Economia.

Era la sisena reunió amb els sindicats, en algunes de les anteriors també hi havia participat el conseller Miquel Buch, i malgrat que no hi ha acord encara, Interior explica que s'han pogut renovar als materials durant els darrers mesos.

bombers vaga parlament sergi alcazar

La reunió és el detonant per a la convocatòria de dimecres. Va durar 40 minuts i no es va donar cap solució. De fet, es va arribar a admetre que el pla estratègic era "un brindis al sol". I és que el pla estratègic es va aprovar sense consiganció pressupostòria durant el Govern Puigdemont amb el conseller Jordi Jané al capdavant dela departament. Un fet insòlit.

El departament dirigit per Miquel Buch llança la pilota a Economia, que és qui ha d'assignar les partides pressupostàries. Però és el Departament d'Interior qui ha de demanar i justificar els diners que necessita per tirar endavant la primera fase del pla, més enllà del pressupost anual previst per als Bombers de la Generalitat de Catalunya.

El Departament d'Interior demana als bombers que tinguin paciència: "Haurem d'esperar una mica més i fer un dogma de fe", els arriben a dir durant la reunió en què alguns responsables del departament es posen com a exemple de precarietat perquè alguns alts càrrecs han perdut un 30% de poder adquisitiu.

Però el cas dels bombers no està ni centrat ni enfocant en les condicions laborals dels operatius, sinó en el material d'emergències que es necessita per donar servei a tot el país. Des del vestuari, fins als vehicles, passant pels mateixos parcs i el material per apagar incendis.

La cúpula del departament, però, es va negar a parlar de com resoldre aquestes mancances sense tenir la previsió econòmica acabada. I tampoc va voler enfocar la reunió cap a les millores de sou i horaris que també reclamen els bombers.

Fonts de la direcció general expliquen a El Nacional que si no es té un horitzó final, no es poden explicar les propostes. Propostes que, asseguren, van en la línia que denuncien els Bombers. Tot i que la via és lenta, remarquen que "s'han fet molts avenços".

Els sindicats es van aixecar i van plantar la reunió. I van acabar convocant la concentració d'aquest dimecres davant el Parlament on els Mossos d'Esquadra van acabar detenint un bomber que es va negar que li requisessin l'equip de so. Els Mossos volien requisar un altaveu perquè era molest. 

Ahir els sindicats no van poder parlar en cap moment amb el conseller Miquel Buch. Només van tenir un contacte telefònic amb el director general i va anar en la mateixa línia que la reunió.

Mossos contra bombers

El malestar amb els Mossos és també evident, no només per la detenció d'ahir, sinó perquè cada cos operatiu va per la seva banda.

Segons fonts del cos de bombers, els sindicats policials es van negar al fet que els sindicats de bombers participessin també en la concentració en què es reclamava el pagament de les hores extra dels Mossos d'Esquadra.

bombers mossos el nacional gemma liñán

En un primer moment no es va entendre la negativa. Ara alguns bombers ho atribueixen a una guerra per lliure dels policies per aconseguir millores per a ells sols.