El president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s'han reunit a la Moncloa per "enfortir" l'executiu de coalició. La trobada entre els màxims representants del Partit Socialista Obrer Espanyol i d'Unidas Podemos ha estat "positiva" i "fructífera", han relatat totes dues formacions en comunicats idèntics. La reunió ha servit per teixir ponts entre els socis de coalició, aquest ha estat el titular que es desprèn del comunicat d'ambdues parts. "El govern d'Espanya és conscient dels grans reptes d'aquest país que tenim per davant i seguirem treballant mà a mà començant per la negociació dels pressupostos generals de l'Estat", assevera un comunicat de l'executiu espanyol.  La cita entre Sánchez i Díaz s'ha produït hores després que aquest dilluns ministres de l'executiu i alts càrrecs de govern espanyol s'hagin trobat per abordar el disseny dels pressupostos generals de l'Estat espanyol (PGE) per al 2023.

El cap de l'executiu espanyol ha volgut llimar les diferències que s'han palesat aquest matí entre Unides Podem i el PSOE a propòsit de la nova llei de Secrets Oficials que han impulsat els socialistes. La reunió ha acabat amb totes dues parts notablement satisfetes i amb tot preparat per començar les negociacions pels pressupostos, on es capbussarà el president espanyol i els seus socis de govern. Cal recordar que aquest mateix matí la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, i el director del Gabinet de la Vicepresidència Segona, Josep Vendrell, s'han reunit per donar el tret de sortida al que serà la dura negociació que implica tancar uns pressupostos buscant les simpaties necessàries. Segons l'executiu espanyol, els PGE 2023 seguiran el camí marcat als comptes anteriors i, per tant, incorporaran els fons Next Generation.

Les discrepàncies entre socis

El nou projecte de llei que ha anunciat el PSOE, que afecta la llei de secrets oficials, no ha agradat a Unides Podem. La modificació que avui es tramitarà pretén fixar un període de fins 50 anys abans de poder desclassificar determinada informació reservada. Unidas Podemos no està conforme principalment amb el mig segle que es fixa per desclassificar els secrets de l'Estat. Els de Yolanda Díaz sostenen que Espanya és "una democràcia madura" i "té dret a conèixer la seva història" a través de documents que, avui en dia, encara són absolutament hermètics.

La formació de Díaz ja ha fet saber al PSOE el seu malestar i intentarà negociar amb els socialistes possibles canvis a la normativa quan torni al Consell de Ministres més endavant. En cas de no aconseguir-los, podria plantejar-se no donar-li suport. La mateixa formació també considera important que, per tal de poder tirar endavant aquesta nova llei, és important dialogar amb els socis del bloc d'investidura per conèixer la seva opinió i afavorir la seva tramitació. Els partits independentistes catalans ja han manifestat la necessitat d'actualitzar la normativa, que data de 1968, i fa anys el PNB ja va proposar reformar la llei de secrets oficials.