Amb tres anys i nou mesos de presó i exili a les esquenes, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han pogut tornar-se a veure en persona, sense intermediaris ni pantalles, però sense quedar-se a soles. El president d'ERC ha viatjat, acompanyat dels seus companys de partit i de presidi, fins a la Casa de la República. El moment més esperat, l'abraçada dels dos líders cara a cara, s'ha produït en privat i no l'han pogut captar les càmeres. Segons ha explicat Junqueras a la sortida, se n'han fet fins a tres. "Cap retret i sí el compromís explícit de compartir l'esforç en la lluita contra la repressió". 

El format escollit pel retrobament ha estat un dinar a la residència oficial del president a Waterloo. L'àpat, organitzat amb la intenció de trencar el gel després d'un llarg període en què la turbulenta relació entre tots dos s'ha complicat per la repressió, s'ha allargat ben bé dues hores i mitja. 

"Molt per reprendre"

Puigdemont ha evitat fer declaracions, des del seu entorn emmarquen la reunió en la ronda de contactes amb els presos indultats. Just la setmana passada va veure's amb els de Junts i tampoc no va parlar en acabar. Abans de la cita ha fet un post a Instagram sota el títol "Molt per parlar, molt per reprendre". I en acabar una piulada. "Un honor immens retrobar-vos i compartir a la Casa de la República una estona tan agradable, emocionant i sobretot, tan esperada. Hi hem de tornar; és casa vostra". 

Instagram Carles Puigdemont reunión Waterloo Casa de la República

Sí que ha parlat Junqueras, que ha citat els mitjans a la porta de la Casa de la República. El vicepresident del Govern de l'1-O ha descrit la reunió d'"especial, emotiva i agradable", com hauria tingut qualsevol que es retrobés al cap de quatre anys amb un company amb el qual hagués tingut "molta relació". "Tan de bo puguem trobar-nos a Catalunya", ha expressat. De fet, una de les intencions del govern Aragonès durant la negociació amb l'Estat és que Sánchez aporti una solució per als exiliats. 

Nova reunió de caire polític

La cita ha estat "fonamentalment de caràcter personal", per parlar de les seves respectives experiències i del patiment viscut per les famílies. Sobre aquest capítol, hi ha hagut temps per conversar sobre la persecució del Tribunal de Comptes. Els protagonistes han evitat concretar si han entrat a parlar de política, però Junqueras sí que ha anunciat que s'han compromès a mantenir un contacte sovintejat, a Estrasburg, Brussel·les o Ginebra. Preguntat per si considera necessari que aquesta segona trobada, de caire més polític per parlar d'estratègia, hauria de ser abans de la reactivació de la taula de negociació amb l'Estat, Junqueras no s'ha mullat. 

La delegació d'ERC ha entrat directament a la casa, sense que el president els hagi sortit a rebre a l'entrada, com tampoc no va fer amb els presos de Junts per Catalunya la setmana passada. La fotografia s'ha fet instants després, que han sortit tots junts per fer un posat a l'escala. L'última vegada que van ser retratats l'un al costat de l'altre, també va ser en una escala, la del Parlament de Catalunya el dia de la declaració d'independència del 2017. Avui, Puigdemont ha fet les postres. El dinar, l'han encarregat.