El Rei Felip VI ha fet aquest divendres una crida a fer un "un esforç col·lectiu, un gran esforç nacional d'entesa i de concòrdia" per superar la crisi que ha causat la pandèmia i, alhora, ha advertit que la situació exigeix que totes les institucions actuïn "amb la màxima integritat i rectitud, perquè l'interès nacional prevalgui".

En el seu discurs en una cerimònia dels premis Princesa d'Astúries marcada per la pandèmia, ha remarcat que, ara que "tantes persones s'han enfrontat i es continuen enfrontant a situacions tan greus i complexes" i "molts ciutadans senten una gran incertesa i preocupació per la seva situació econòmica", és necessari posar tot el talent, l'energia, la "capacitat de l'Estat" i una decidida voluntat de superació.

Però a més, ha subratllat que, durant aquesta crisi, "la immensa majoria del poble espanyol està donant proves inequívoques de resistència i enteresa" i que aquesta actitud no pot ser "un esforç estèril ni caure en l'oblit" sinó que "exigeix" a totes les institucions estar, més que mai, al servei dels ciutadans.

"Requereix conduir-nos amb sentit del deure, amb la responsabilitat més gran, i amb la màxima integritat i rectitud, perquè l'interès nacional prevalgui i els interessos generals dels espanyols siguin el nostre nord i guia", ha afirmat, en primera persona afegint que així és com la societat i les institucions "es justifiquen i es comprometen amb el millor avenir" de la nació.

En el 40 aniversari de la Fundació Princesa d'Astúries, ha recalcat que aquesta ha crescut gràcies a la "permanent saba" que ha rebut, igual que la societat espanyola, de la Constitució: "un compromís històric que garanteix dia a dia la nostra convivència democràtica, la dignitat de l'ésser humà, i els seus drets i deures com a ciutadà en llibertat".

Així, ha cridat a continuar avançant per la història "pels camins de trobada amb la raó, el respecte i la paraula que defineixen l'essència i el compromís de la Fundació amb l'Espanya democràtica". "I que junts celebrem el valor de la vida", ha reblat, després d'una cerimònia en la qual s'ha premiat, en la categoria de Concòrdia, als sanitaris que combaten el coronavirus.

"Desenes de milers de persones, en realitat, dones i homes que estan pagant un alt preu per la seva entrega i el seu coratge", ha dit d'ells el cap de l'Estat, reconeixent a més que "treballen en moltes ocasions amb mitjans insuficients". La seva actitud "heroica i valenta", ha dit, infon esperança.

"Potser és aquest un moment en el qual, de forma més necessària, necessitem valor i esperança", ha afirmat. És més, ha afirmat que de la "col·laboració mútua depèn, més que mai", el futur del país, d'Europa i del món sencer.