El rei del Marroc, Mohammed VI, ha ordenat als ministres de l'Interior i d'Afers Exteriors del país, resoldre el problema dels menors migrants a Ceuta, segons informa el diari L'opinion de Rabat, considerat pròxim a les autoritats marroquines. Segons el rotatiu, la instrucció és que "la qüestió dels menors marroquins no-acompanyats, degudament identificats i que es troben en situació irregular en alguns països europeus, sigui degudament regulada".

Segons els càlculs del Marroc, de les 10.000 persones que han entrat a Ceuta en aquesta crisi migratòria, entre 2.000 i 3.000 són menors. "Actualment, la ciutat ocupada, de facto responsable de portar aquests nens sota la seva atenció, ja té 920 menors de 18 anys als quatre centres d’emergència autoritzats per la ciutat, segons les comunicacions oficials de les autoritats ibèriques", assenyala el diari. "Aquestes xifres no inclouen les desenes de nens i adolescents que encara sobreviuen amagats als carrers per por de ser expulsats per la policia", precisa amb la seva visió des de Rabat.

L'opinion

"Marroc-Espanya: Cap a la solució del dilema dels menors no acompanyats a Ceuta", titula L'opinion de Rabat

La intenció del Marroc d'aixecar el peu de l'accelerador en la crisi diplomàtica per Ceuta, que va provocar tensions polítiques a Espanya fa algunes setmanes, ha coincidit amb el fet que el Marroc i els EUA han anunciat unes grans maniobres militars conjuntes al Sàhara Occidental, sense la presència d'Espanya, que se celebraran del 7 al 18 de juny, la setmana vinent. Porten com a nom African Lion (Lleó Africà) i en gran part se celebraran al Sàhara Occidental, reivindicat pel Polisario però que els EUA reconeixen com a territori marroquí.

Les maniobres es faran a Mahbes, localitat propera a la frontera amb Algèria davant dels campaments de refugiats de Tindouf, i a Dajla, l'antiga Villacisneros espanyola, al sud del territori sahrauí. Un altre escenari serà Tan Tan, al sud del Marroc, un dels punts més propers a les costes canàries.

Les maniobres són un missatge clar en plena crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya, amb els Estats Units apareixent al costat del regne alauita. A les maniobres també hi participen, amb diferents graus, Itàlia, el Regne Unit i Països Baixos, a més del Canadà i el Brasil, així com Tunísia i el Senegal. En total són 9 països, però n'hi ha 21 d'observadors, la majoria africans, i entre ells també Portugal, Dinamarca, Malta, Noruega i Polònia.

Els experts coincideixen que es tracta del desplegament més gran a l'Àfrica en uns exercicis d'aquesta mena, amb prop de 8.000 efectius. El Marroc i els EUA posen el gruix dels contingents: 21 aeronaus militars i altres 46 de suport; més de 100 vehicles blindats; dues embarcacions, i 24 milions de dòlars de pressupost. Seran maniobres a gran escala tant en terra, com en l'aerotransportada, la marítima, forces especials, aèries, accions cívico-militars, exercici i simulació. Segons els mitjans especialitzats, un dels objectius és garantir la seguretat davant els riscos de grups gihadistes que operen a Algèria i al sud de Mauritània.