El rei d'Espanya, Felip VI, sancionarà la llei d'amnistia, aprovada aquest dijous finalment al ple del Congrés dels Diputats, tan bon punt li arribi el text. En aquest sentit s'han manifestat fonts oficials a les quals ha tingut accés El Nacional.cat. Com que, a última hora d'aquest dijous, el ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, que encapçala Félix Bolaños, no ha fet arribar encara el text de la llei a la Zarzuela, el monarca no l'ha pogut sancionar. 

Per aquest motiu, la llei tampoc apareixerà publicada aquest divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (B.O.E), que és la condició final perquè la normativa en qüestió tingui plena vigència. La tramesa del text legal a a la Zarzuela es fa a través de la Secretaria General Tècnica-Secretariat del Govern, que és la instància responsable de l'ordenació i control de les publicacions. En primer lloc, però, s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Corts.

Es dona el cas, a més a més, que el Rei inicia aquest mateix divendres una visita oficial a El Salvador per assistir dissabte a la presa de possessió del president Nayib Bukele. Felip VI podria signar el text de la llei d'amnistia a l'ambaixada espanyola al país centreamericà, si bé, tot indica que no ho farà abans del seu retorn a Madrid, dilluns que ve. D'acord amb l'article 91 de la Constitució espanyola, el cap de l'Estat "sancionarà en el termini de quinze dies les lleis aprovades per les Corts Generals, i les promulgarà i n'ordenarà la publicació immediata". 

El que és segur ara com ara és que la llei d'amnistia no apareixerà al BOE fins d'aquí uns dies i és probable que la publicació no estigui enllestida fins després de les eleccions al Parlament Europeu del diumenge 9 de juny, tal com ha avançat ElNacional.cat. Des del govern de Pedro Sánchez s'ha posat en dubte que la norma es publiqui de manera immediata, tot i haver estat aprovada definitivament pel Congrés. Les fonts de la Moncloa han adduït com a exemple, per provar de treure transcendència al fet, la llei d'ensenyaments artístics, aprovada fa una setmana i encara no publicada al BOE.

La publicació de la llei al BOE és clau perquè s'aixequin de manera immediata les mesures cautelars contra els afectats, com ara les ordres de detenció a Espanya que pesen sobre els polítics exiliats, el president Carles Puigdemont, els consellers Lluís Puig i Toni Comín, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. 

Campanya perquè el monarca no signi

Precisament, i en el context de les múltiples maniobres polítiques i judicials per dilatar l'entrada en vigor de la llei que ha de servir per amnistiar els líders independentistes catalans i les persones encausades en relació amb el referèndum de l'1 d'Octubre, l'entitat ultradretana Hazte Oír ha iniciat una campanya de recollida de signatures perquè el Rei no sancioni la llei amb el títol explícit de: S.M. Felip VI, Rei d'Espanya: No signeu la llei d'amnistia.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!