Felip VI estudia ajornar uns dies la seva decisió sobre la investidura davant de la situació d'incertesa política, les converses d'última hora entre els diferents partits i la possibilitat que es pugui tancar un acord en els propers dies que eviti la repetició electoral. Així ho han assegurat fonts coneixedores del contingut de la ronda que el rei està celebrant aquest dilluns i dimarts amb els diferents representants de les forces polítiques i que conclourà aquesta tarda amb una reunió en Sarsuela amb el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Les fonts consultades han explicat que el monarca no desitja prendre una decisió precipitada ja que encara queda temps fins dilluns vinent, 23 de setembre, perquè un candidat sigui elegit en el Congrés abans de la convocatòria automàtica d'eleccions.

El previst era que el rei optés aquest dimarts entre dues opcions: o designar un candidat a la investidura -amb tota probabilitat Pedro Sánchez- o que, per contra, constatés la impossibilitat d'acord, de manera que es convoquessin automàticament els comicis.

Tanmateix, l'oferta d'abstenció llançada per Ciutadans així com les converses d'última hora entre Pedro Sánchez i els líders del PP, Cs i Podemos han empès el monarca a examinar la possibilitat d'ajornar qualsevol decisió fins que el panorama polític aclareixi.

Segons les fonts, Felip VI és partidari d'evitar una nova investidura fallida, com la del mes de juliol, i per això estudia ara deixar passar un temps perquè els responsables polítics puguin posar-se d'acord. No obstant això, el termini límit per prendre una decisió seria aquest dijous o a tot estirar divendres perquè donés temps a què la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, convoqui el ple del Congrés per al cap de setmana.

En el cas pràcticament assegurat que fossin necessàries dues votacions -primer amb majoria absoluta i després amb simple- caldria deixar 48 hores entre ambdues, el que ajusta encara més els terminis.