Greu error de l'equip del rei Felip VI durant la seva visita a Irak aquest dimecres. El monarca ha aterrat aquest matí a Bagdad d'imprevist per fer una visita sorpresa a les tropes espanyoles destinades al país, acompanyat per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i diversos comandaments militars.

L'avió en el qual viatjava duia a les finestres dues banderes, una d'espanyola a la dreta i una d'iraquiana a l'esquerra. La bandera que s'ha col·locat però, no era la de l'actual República d'Irak, sinó la del règim Baasista, que va dominar el país entre 1968 i 2003. Es tracta d'una insígnia amb tres franges horitzontals de colors negre, blanc i vermell i tres estrelles verdes al mig.

Aquesta bandera va ser modificada durant el règim de Saddam Hussein l'any 1991, que va afegir-hi la frase Allahu akbar (Déu és gran) entre les estrelles. Finalment, el país va abandonar aquesta bandera l'any 2004, coincidint amb la fi del govern baasista, amb l'objectiu d'eliminar els símbols que recordessin l'època dictatorial.

Allau de crítiques

L'error ha aixecat polèmica al país, fins al punt que alguns mitjans i opinadors se n'han fet ressò. Això ha obligat a l'ambaixada espanyola a Irak a disculpar-se públicament a través de Twitter. En una piulada amb la bandera correcta, ha atribuït l'error als pilots de l'avió i ha assegurat que serà corregit a la tornada, prevista per aquesta tarda. 

 

Traducció: "Oferim les nostres profundes disculpes per l'error que els nostres pilots han fet aquest matí posant una bandera anterior de la República de l'Iraq durant la visita. Aquest error serà corregit aquesta tarda a la sortida. Mentrestant, la visita històrica té lloc d'una manera excel·lent".

El mitjà Kurdistan 24 parlava de "desafortunat descuit" i diversos dels seus periodistes es preguntaven "què està passant a Iraq!" i ho titllaven de "greu error". Activistes i experts en la regió també s'han sorprès que, a banda de l'error de la bandera, Felip VI aterrés vestit de militar.

Després de la polèmica foto baixant de l'avió, el Rei ha continuat la seva agenda amb una visita a l'exèrcit espanyol. Un cop a la base, els militars han rebut el monarca amb una sorpresa per celebrar els seus 51 anys, que compleix avui, i li han cantat coralment 'Cumpleaños feliz'.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat