La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha demanat usar com un "bumerang" contra l'Estat espanyol el seu procés judicial per no respondre a Vox al judici contra els líders independentistes pel referèndum de l'1 d'octubre. El partit d'extrema dreta Vox, es va personar com acusació popular contra els polítics independentistes per l'organització de l'1-O. Davant de les preguntes del partit ultra, Reguant es va negar a respondre per "dignitat democràtica i antifeixista". La diputada cupaire, a més, durant el judici, va definir Vox com un partit "d'extrema dreta, masclista i xenòfob". Això va desembocar que els tribunals espanyols li obrissin una causa per un presumpte delicte de desobediència, on la Fiscalia demana sis mesos d'inhabilitació i sis de presó. 

En un acte organitzat pel grup de suport a Reguant anomenat 'Ferma contra el Feixisme', celebrat al barri de Sant Antoni, Reguant ha agraït a aquest col·lectiu que s'hagin organitzat per "utilitzar de punta de llança un procés judicial que exemplifica què és la justícia a l'Estat espanyol i com l'extrema dreta utilitza totes les eines que l'Estat li ha posat a l'abast tenir més presència arreu". "La desobediència és la millor eina per plantar cara als poders que ens volen als marges", ha defensat la diputada. Entre els assistents a l'acte hi havia els diputats de la CUP al Parlament Carles Riera, Dolors Sabater o Pau Juvillà, o la diputada al Congrés Mireia Vehí. També la diputada Montserrat Vinyets, que ha augurat que la justícia "s'inventarà argúcies legals per apartar Reguant del seu escó".

Els sindicats, al costat de Reguant

Fins a 19 sindicats d'esquerres d'arreu de l'estat espanyol han mostrat el seu suport a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i a l'exdiputat Antonio Baños per la seva causa contra Vox, quan es van negar a contestar al partit d'ultradreta durant el judici al procés. Malgrat que ja van rebre una multa, ara Reguant haurà d'afrontar un judici oral al Tribunal Suprem per suposada "desobediència greu" i la Fiscalia demana per ella sis mesos d'inhabilitació i sis de presó. És en aquest context que els sindicats han compartit un comunicat on mostren la seva solidaritat i denuncien "el blanqueig del feixisme per part de la judicatura de l'Estat", i aquest nou atac a la sobirania nacional de Catalunya "que intenta trampejar la voluntat popular expressada pel poble de Catalunya a les urnes". 

En l'escrit manifesten preocupació de com, cada vegada a més països, estan apareixent i s'estan consolidant fenòmens d'extrema dreta, i mencionen Bolsonaro a Brasil o Marine Le Pen a França: "En aquest context estan augmentant els atacs feixistes contra les dones i moviment feminista, la comunitat LGTBI, organitzacions independentistes i d'esquerres", exposen

Acusació "popular"

El partit ultra presidit per Santiago Abascal va irrompre a la causa contra el procés com acusació popular. Vox va haver d'abonar 20.000 euros de fiança per personar-se i usar el judici d'aparador mediàtic. El partit d'ultradreta va entrar per la porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i un mes després, per arrossegament, va acabar al Tribunal Suprem. A través d'una campanya de micromecenatge van recaptar els 20.000 euros en tan sols set hores, gràcies a l'ampli suport que tenen a les xarxes socials. Vox va ser admès en el procediment que va obrir el TSJC arran de la querella presentada per la Fiscalia contra l'actuació de la mesa del Parlament, presidida llavors per Carme Forcadell, on es van aprovar les lleis de desconnexió. El TSJC va considerar suficient la xifra de 20.000 euros, una quantitat que la van valorar de "proporcionada", basant-se en el fet que es tractava d'una causa de "transcendència política" i tenint en compte que es personava un partit polític.