El govern del Regne Unit, encapçalat pel líder conservador Boris Johnson, no passa per un bon moment a causa de l'escàndol de les festes a Downing Street. Ara, però, la notícia no és pas cap celebració indeguda, sinó la recent acusació del Ministeri d'Exteriors britànic a Rússia. En l'escrit, afirmen que disposen d'informació que assenyala que "el Govern rus pretén col·locar un líder prorús a Kíev, alhora que planteja envair Ucraïna". Segons el comunicat del ministeri encapçalat per Liz Truss, "l'exdiputat ucraïnès, Yevhen Murayev, està sent considerat com a potencial candidat". A més, en el text no només es fa referència a Murayev, sinó que també s'enumera una sèrie de polítics ucraïnesos que, segons la Foreign Office, “mantindrien vincles amb els serveis d'intel·ligència russos”.

En la llista de noms hi figuren Serhiy Arbuzov, viceprimer ministre d'Ucraïna entre el 2010 i el 2012 i el primer ministre interí del 2014, Vladimir Sivkovich, exvicedirector de la Seguretat Nacional Ucraïnesa. També hi són presents Andriy Kluyev, viceprimer ministre entre 2010 i 2012 i cap de Gabinet del president Ianukóvitx. Finalment, hi és Mykola Azarov, qui va ser primer ministre d'Ucraïna entre el 2010 i el 2014. "Algunes d'aquestes persones estan en contacte actualment amb els oficials de la intel·ligència russa implicats en els plans per atacar Ucraïna", indica el comunicat del Govern britànic. Ara bé, més enllà de noms, no es concreten més aspectes d'aquesta suposada trama russa al país veí. 

El text que culpa el Kremlin d'executar un pla per desbancar l'actual president ucraïnès i col·locar-ne un de favorable als interessos russos també incorpora declaracions de la ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss. “La informació que hem fet pública posa llum sobre l'extensió de l'activitat russa dissenyada per subvertir el Govern d'Ucraïna, i suposa una visió interior de la manera de pensar del Kremlin", assegura la ministra britànica.  Així doncs, el Govern del polèmic Boris Johnson torna a l'escena internacional, amb una acusació contundent que ja ha tingut resposta per part del mateix Yevhen Murayev, exdiputat ucraïnès que va fundar el seu propi partit ucraïnès prorús, anomenat Nashi, i que el comunicat britànic situa com a potencial candidat titella de Moscou. 

Yevhen Murayev ha estat contundent en la seva resposta al Govern britànic. "El Ministeri d'Afers Exteriors britànic sembla estar confós. No té gaire lògica. M'han prohibit entrar a Rússia. No només això, sinó que han confiscat els béns i els diners de l'empresa del meu pare. M'ha costat pair tanta ximpleria. Potser algú vol tancar un altre canal independent de televisió”, ha declarat l'exdiputat ucraïnès i també empresari del diari britànic The Daily Telegraph.

Amb tot, queda palès que la línia dura contra Moscou que va encetar l'exprimera ministra, Theresa May, contra Rússia ha trobat continuïtat en el govern de Boris Johnson

ForeignOffice

Piulada de la Ministra d'Exteriors britànica per fer pública l'acusació a Rússia.

Londres i Moscou, enfrontats

"Rússia ha de reduir la tensió, posar fi a les campanyes d'agressió i desinformació, i seguir el camí de la diplomàcia. Com el Regne Unit i els nostres socis han dit repetidament, qualsevol incursió militar russa a Ucraïna seria un error estratègic massiu amb costos severs", ha afegit Truss. El Govern britànic ha insistit en el fet que dona suport "inequívocament" a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment, també Crimea. Al cap d'unes hores, Moscou ha respost i ha acusat el Govern britànic de desinformar i difondre "ximpleries". Així, amb el títol "Desinformació que circula", el ministeri d'Exteriors rus ha acusat, via Twitter, "les nacions anglosaxones d'intensificar les tensions sobre Ucraïna".  Finalment, des de Rússia han instat el Foreign Office britànic perquè  "deixi de difondre ximpleries".
 

TuitRusia
Piulada del Ministeri d'Afers Exteriors rus en què titlla de "desinformació" les acusacions del Regne Unit

Imatge principal: Un camió militar ucraïnès al Donbass/ Europa Press