Pacte parcial. Dos regidors del PSC de Pineda de Mar han acceptat una condemna d’un any de presó i d’inhabilitació a càrrec públic per l’expulsió d’uns 500 agents de la policia espanyola de dos hotels del municipi per la tensió viscuda  l’1-O. Són la llavors primera tinenta d’alcalde de Pineda de Mar, la socialista Carme Aragonès, i el segon tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme, Jordi Masnou, que continua al consistori, ara com a tercer tinent d’alcalde. El fiscal coordinador de Delictes d’Odi, Miguel Ángel Aguilar, que els demanava 3 anys de presó per un delicte de coaccions, ha anunciat aquesta rebaixa de la petició de la pena en aplicar-los dilacions indegudes, en l’inici del judici aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona. Per contra, el cap de la policia local de Pineda, Carles Santacreu, no ha acceptat l’acord i el judici ha començat amb la declaració de testimonis.

En el judici, a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, el gerent de la cadena hotelera de Pineda de Mar, Martín del Hoyo, ha declarat que la nit del 2 d’octubre de 2017 li va trucar el gerent dels hotels Checkin Pineda i Checkin Montpalau, que responsables de l’Ajuntament de Pineda de Mar van presentar-se a l’hotel i els van exigir que fessin fora els policies que allotjaven l’endemà. “No m’ho van dir directament, però sí que tindrien la manera de tancar els hotels d’entre 3 a 5 anys”, ha assegurat el gerent de la cadena per confirmar les coaccions que han admès els dos responsables socialistes. La majoria d’agents van marxar el 5 d’octubre de 2017, tal com acordava el contracte, segons recull l’escrit de la Fiscalia.

Per la seva part, el director de l'hotel també ha ratificat que els regidors socialistes amb "un to pujat i amenaçant" els van ordenar que els agents de la policia espanyola havien de marxar de l'hotel. També ha afirmat que era "una nit complicada", ja que hi havia ciutadans concentrats al carrer, que protestaven per l'actuació dels policies en els centres de votació de l'1-O. A més, ha confirmat que va redactar una carta perquè la policia marxés dels establiments. El director ha assegurat que el cap policial "no" el va amenaçar, sinó que van estar parlant.

El cap policial no pacta

Carles Santacreu, cap de la policia local des de del 2008, declararà al final del judici, tal com ha demanat el seu advocat, el penalista Andreu van den Eynde. Santacreu sosté que ell no va fer cap amenaça i que, vestit de paisà, només va acompanyar als responsables municipals a l’hotel.

En el judici, un cap policial ha explicat que van iniciar la investigació d’ofici en veure uns vídeos d’una televisió en què Carme Aragonès, com a màxima responsable del consistori, ja que no estava l’alcalde Xavier Amor, indicava que havien instat a la marxa dels agents de la policia després de la seva violenta actuació per evitar la consulta del 2017.

El vaixell a Palamós

Un comissari de la policia espanyola responsable de la logística policial per l'1-O ha explicat en el judici que els 500 agents van anar a Pineda perquè el vaixell que havien d’anar no se’ls va permetre atracar al port de Palamós, mesura que se li va imputar i condemnar a l’exconseller Jordi Turull. Ha afegit que el cap policial que estava a l’hotel Cheking li va demanar que els tragués de forma immediata perquè “els amenaçaven” i estava “molt nerviós”. I fins i tot, aquella nit, el 2 d’octubre, "ni vam poder sopar". Ha assegurat que van desallotjar-los el 3 d’octubre.

Caldrà veure si, al final del judici, el fiscal demana que se suspengui la pena als dos regidors del PSC, defensats per l’advocat Fermin Morales, ja que no superen els 2 anys de presó. El judici continua demà, dimecres.