A només 25 dies per a l'1-O, el referèndum català aterra al parlament britànic. Aquest dimarts el grup de discussió sobre Catalunya (APPG on Catalonia), creat a Westminster el passat mes de març, acollirà un debat sobre el procés català. En ell hi participaran diputats dels principals partits del Regne Unit, entre els quals hi haurà conservadors i laboristes, a més de periodistes o professors universitaris.

Concretament, comptarà amb la presència del responsable d'Afers Europeus de l'oposició, el diputat laborista Khalid Mahmood, el diputat conservador Andrew Rosindell, els periodistes de la BBC i el Daily Mirror, o el professor de la London School of Economics Paul Preston. 

L'acte s'anomena "Catalonia Referendum" i està organitzat en cooperació amb l'ANC-England. En ell està previst que s'abordin “les dificultats” per celebrar el referèndum i el paper de la mediació internacional, entre d'altres, i comptarà amb una sèrie d'intervencions de cada participant i amb una ronda de preguntes.

Aquest debat s'emmarca dins l'activitat de l'APPG on Catalonia, en el qual participen una vintena de diputats britànics dels principals partits, des dels conservadors fins als laboristes passant pels liberal-demòcrates, el Partit Nacional Escocès (SNP) i el Partit Nacional Gal·lès (Plaid Cymru). 

El grup celebra aquest dimarts la seva tercera trobada des de la constitució del grup i aquest cop ho farà amb un canvi a la presidència del grup. L'anterior president, George Kerevan (SNP), no va ser escollit com a diputat en les eleccions del passat mes de juny i, per tant, serà el gal·lès Hywel Williams qui comandarà el grup a partir d'ara.

La constitució del grup va ser el mes de març passat, i va ser presidida pel conseller d’Afers Exteriors del Govern, Raül Romeva. Més tard, el 3 de juliol, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també es va entrevistar amb membres de l'integrup.