Els advocats del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó han presentat avui els recursos per treure'ls de la presó. 

S'han presentat dos tipus de recursos. Un per a cada un i un altre de conjunt on es demana desestimar la querella de la Fiscalia i revocar la petició de la fiança.

Els recursos posen en relleu la situació política actual amb unes eleccions a la vista. Qualifiquen de desproporcionada la mesura de presó i destaquen el "dany reputacional" que pot suposar per a un representant polític en situació preelectoral i l'afectació als principis que inspiren tot el procés electoral. Remarca el recurs que "el fet que es trobin en presó preventiva lesiona irremeiablement el seu dret a la participació política i del conjunt de la ciutadania a la representació política". 

En l'al·legació conjunta, addueixen que els terminis entre l'admissió a tràmit de la querella i la declaració han generat una situació "d'indefensió evident". Els advocats impugnen la interlocutòria de presó per la inexistència de competència per instruir els delictes dels quals se'ls acusa (rebel·lió i sedició), per la irregular tramitació del procediment i procediments connexos i per la improcedència de fixar la suposada responsabilitat civil amb la fiança de més de 6 milions.

El text del recurs remarca que hi ha una "resposta judicial disseminada en diferents processos, molts d'ells coincidents" que s'estan investigant en paral·lel "per investigar les mateixes persones en fòrums diferents", amb competències judicials incompatibles que "perjudiquen els investigats i les seves possibilitats de defensa eficaç". 

La defensa dibuixa el que qualifica un escenari "desolador" amb "múltiples processos amb objectes totalment o parcialment coincidents, funcionant paral·lelament, en jurisdiccions incompatibles". I és que hi ha casos oberts al jutjat 13 de Barcelona, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem i els advocats posen sobre la taula que almenys un d'aquests tribunals està actuant "sense ser competent". 

Aturar la fiança

Els advocats rebutgen el criteri de la Fiscalia que demana fiança i la jutgessa la imposa. Argumenten que "els mateixos fets i el mateix delicte s'està investigant al mateix temps al TSJC en un clar bis in idem prohibit". Que davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no s'ha determinat cap altra fiança. I que el jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona "sembla que també es trobaria investigant les despeses relacionades amb el referèndum".

La defensa argumenta que la fiança "podria suposar una vulneració del dret a la propietat". 

Recursos individuals

A nivell individual, els consellers també al·leguen indefensió. Entre els arguments hi ha que entre la citació i la compareixença per declarar passen menys de 24 hores i això provoca "no haver tingut temps per preparar la defensa".

La defensa enumera, a més, els entrebancs amb els quals es troben: la querella té 117 pàgines de "relat fàctic i complex, carregat de valoracions subjectives, impossible d'assimilar en temps rècord ni pels professionals de la defensa ni pels mateixos investigats"; no hi ha documental rellevant i els delictes són de gran gravetat com la rebel·lió i la sedició. 

En els recursos també es recorda que hi havia una sol·licitud de suspensió de les declaracions feta el dia abans que la jutgessa no va tenir en compte i que Carmen Lamela justifica dient que no va tenir coneixement de la demanda fins al final de les declaracions. També, que es va començar les compareixences sense l'advocat dels consellers d'ERC, que estava assistint a Carme Forcadell i els membres de la Mesa al Tribunal Suprem, en un assenyalament que es considera "preferent".

Les al·legacions per treure els consellers de la presó també fan incidència que no hi ha delicte de malversació de fons perquè no hi ha hagut cap despesa de la partida dels pressupostos per fer el referèndum i sobre rebel·lió i sedició, diu que la querella no descriu cap fet que s'ajusti aquests delictes ni que demostri violència. Al contrari, tots els fets que es descriuen són "clars exercicis de drets cívics contaminats per una esbiaixada visió del que va passar". 

Sobre els altres processos que hi ha en paral·lel destaca que no s'ha pres cap mesura cautelar i nega la reiteració delictiva i el risc de fugida.