L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull obre una nova via i ha presentat al Tribunal Constitucional un recurs perquè s'anul·li la sentència del judici al procés i es deixi en llibertat els presos polítics. Jordi Pina fonamenta el seu argumentari en la resolució del TJUE sobre Oriol Junqueras, a qui li reconeix la immunitat des del dia que es van proclamar els resultats de les eleccions al Parlament Europeu.

"No només el Tribunal Suprem té l'obligació de resoldre sobre els efectes d'aquesta sentència, sinó que també ho hem demanat al TC, que ha de pronunciar-se, primer, sobre si admet a tràmit el recurs", ha explicat avui Pina en una compareixença. "La conseqüència clara és que amb aquesta sentència del TJUE s'hauria de suspendre la sentència del judici al procés i el Tribunal Suprem hauria de deixar en llibertat els presos polítics", ha conclòs.

Jordi Pina   Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

"Tenim molt clar que la sentència és nul·la", ha remarcat l'advocat, que matisa que si s'ha de declarar nul·la la sentència no ho pot determinar el mateix tribunal que ha fet el judici, el Suprem, i d'aquí que s'hagi presentat el recurs al Tribunal Constitucional.

 

 

Cadena de recursos per a la llibertat

Des de les eleccions al Congrés dels Diputats del 28 d'abril que els equips d'advocats treballen per treure els presos polítics de la presó. Sànchez, Turull, Rull, Junqueras i Romeva eren diputats electes i se'ls va privar de participar en la vida política. I a partir d'aquí comença una cadena de recursos que ara tenen una doble via: Tribunal Suprem i Tribunal Constitucional.

El 6 de maig, les defenses van presentar escrits al Tribunal Suprem on es demanava la llibertat immediata dels candidats ja electes, per entendre que, per l'aplicació de l'article 71 de la Constitució, tenien immunitat parlamentària i calia que quedessin en llibertat i suspendre el judici que ja estava en marxa per poder sol·licitar el suplicatori si es volia continuar el procés.

El 14 de maig, el Tribunal Suprem va denegar la petició. Les defenses van presentar el recurs de súplica i en paral·lel l'advocat de Junqueras va presentar la prejudicial al TJUE.

El 9 d'octubre, el Suprem resol el recurs de súplica denegant-lo, així com denegant la posada en llibertat dels presos. Després les defenses presenten el recurs d'empara, on es torna a reiterar la petició de reposar els drets constitucionals vulnerats i que es deixi sense efecte la sentència del procés.

Després de conèixer la sentència del TJUE que reconeix la immunitat d'Oriol Junqueras, es torna a demanar al Suprem que suspengui, "per no causar un perjudici irreparable" la sentència del judici del procés. "Nosaltres tenim molt clar que la sentència del TJUE ajuda a interpretar de forma molt clara l'article 71 de la Constitució, perquè la immunitat s'adquireix quan es proclama com a candidat i ha de quedar en llibertat en aquell moment mateix" diu Jordi Pina. "La sentència ajuda a interpretar l'article 71 i no seria lògic que no fos vàlid per als diputats d'un país de la Unió Europea", ha afegit, explicant la petició que s'ha fet al TC.