La retirada de l'acta de diputat al president de la Generalitat ha sentenciat de mort una legislatura que ja respirava amb dificultat. La decisió de la Junta Electoral Central, instada per Cs i el PP, va certificar el divorci entre JxCat i ERC. Quan Quim Torra va saber que el Parlament assumia que se l'havia d'apartar de l'escó, va anunciar que convocarà eleccions. Desestimada la desobediència, ara la cambra catalana ha activat la via reglamentària per intentar restituir el president com a diputat: la presentació d'un recurs al Tribunal Suprem. Una impugnació que, arran del seu redactat inicial, va obrir una nova polèmica entre els socis independentistes. Finalment, com ja va avançar ElNacional.catels lletrats del Parlament han reescrit el recurs. 

El passat 16 de gener els serveis jurídics van presentar ja un escrit al Suprem, avalat per la Mesa, en el qual demanaven que com a mesura cautelar s'aixequés l'ordre d'apartar Torra. Un dels arguments que s'hi exposava va encendre Junts per Catalunya, perquè s'hi qüestionava si el fet de perdre la condició de diputat podia afectar el seu càrrec de president.

El tribunal no va acceptar el recurs. Va respondre a la cambra catalana que perquè fos admès, calia que el validés el ple del Parlament, és a dir la majoria de diputats. Així es va aprovar al primer ple de febrer, amb el suport de JxCat, ERC, CUP i comuns i l'abstenció del PSC. 

El text aprovat al ple acordava "interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord de la JEC de 3 de gener pel qual es declara que concorre en el MHP Quim Torra la causa d'inelegibilitat sobrevinguda". És l'argument que, un cop el TSJC va condemnar Torra a un any i mig d'inhabilitació, va motivar la petició de Cs i el PP a la Junta Electoral per apartar-lo de manera immediata tot i que la sentència encara no fos ferma perquè està pendent de recurs. 

En paral·lel, Roger Torrent va comunicar al president que, després que el Suprem donés la raó a la JEC, no podia seguir comptant el seu vot com a diputat perquè fer-ho posava en risc les votacions en les quals participés, que passaven a ser susceptibles de ser impugnades. 

L'escrit presentat ara és el mateix que el de gener, però elimina la petició de mesures cautelars. D'aquesta manera, desapareix la controvertida referència sobre la possibilitat d'interpretar que Torra no pot seguir com a president si ja no és diputat. A finals de gener, el Suprem ja va desestimar les cautelars que va sol·licitar directament el president Torra, en les quals demanava que se suspengués la seva inhabilitació com a diputat fins que la sala no resolgués definitivament sobre el fons de la qüestió: la condemna del TSJC per desobediència.  

Segons informen fonts parlamentàries, ara la cambra ha d'esperar que el Suprem admeti a tràmit el recurs per poder formular les corresponents al·legacions.