Nou capítol en l’afer de la querella andorrana contra l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy. Els promotors d’aquesta querella, l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i l'entitat Drets, han enviat un escrit a la jutgessa andorrana que s’encarrega del cas perquè reclami a Espanya explicacions sobre els entrebancs que es presenten en el cas que afecta l’exmandatari popular espanyol, altres membres del seu govern, com Cristóbal Montoro, i Jorge Fernández Díaz, i excàrrecs policials.

En concret, les entitats demanen a la jutgessa que reclami el retorn de totes les comissions rogatòries que es van enviar el maig de 2022. L’entitat exigeix que les autoritats espanyoles aporti explicacions sobre la suspensió cautelar reconeguda als querellats Rajoy, Montoro i Fernández Díaz. En un comunicat fet públic aquest divendres, l’IDHA sosté que “ni el dret andorrà ni els tractats internacionals els hi reconeixen cap mena d’immunitat diplomàtica”.

El TSJ de Madrid va blindar Rajoy i va suspendre la comissió rogatòria d'Andorra per l'Operació Catalunya el desembre passat. El tribunal madrileny va dictar una resolució en què aprovava la mesura cautelar sol·licitada per l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i pels exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, i aturava la resolució del Ministeri de Justícia del juny passat que va aprovar que es donés informació d'ells a la batllessa d'Andorra que els investiga per l'Operació Catalunya.

Els promotors de la querella andorrana justifiquen la seva demanda perquè els presidents i ministres que visiten un altre país, segons la llei andorrana, no tenen reconeguda “cap mena d’immunitat diplomàtica”. Defensen que només disposa d’immunitat el rei d’Espanya com a cap d’estat. Així doncs, es reclama al Ministeri de Justícia espanyol, que va rebre les comissions rogatòries el juny del 2022, que expliqui per què d’aquesta situació que impedeix que el cas avanci al Principat d’Andorra.

En el seu comunicat, l’IDHA i Drets consideren que si es resolen les comissions rogatòries es podrà continuar amb la tramitació de la querella de l’anomenada Operació Catalunya que va suposar el tancament de l’entitat Banca Privada d’Andorra (BPA).

El periple del cas pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid

La decisió de desembre passat del tribunal madrileny va aturar la comissió rogatòria d'Andorra fins que resolgui el fons del cas en sentència, i els líders populars han quedat protegits per la justícia de manera indefinida. Primer, l’alt tribunal madrileny havia rebutjat la pretensió de l’expresident del govern popular, tot assegurant que la comissió rogatòria ja havia arribat a Andorra.

El lletrat que defensa Mariano Rajoy i els dels ministres van aclarir als magistrats de la secció 6a de la sala del contenciós-administratiu que la informació encara no estava enviada, ja que s’havia impugnat en el procediment penal. Així, el TSJ de Madrid l'octubre passat ja va rectificar i va aturar el procediment, i al desembre —escoltades les parts— ho va fer de manera definitiva fins a resoldre el fons del cas en sentència.