Els onze de diputats de Vox han decidit abandonar l'hemicicle en el moment en què la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha proclamat Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat un cop llegits i comprovats els resultats de la votació.

Els parlamentaris ultres s'han aixecat i han abandonat el saló de plens mentre els diputats independentistes aplaudien la investidura i la resta continuaven asseguts als seus escons. Tanmateix, el líder del PSC, Salvador Illa, i la dels comuns, Jéssica Albiach, s'han aixecat per felicitar-lo.

No han fet el mateix que els diputats ultres els de Ciutadans i el PP, que s'han quedat també als seus escons en un moment que sol ser molt solemne. Des del partit han confirmat que han marxat per conviccions i perquè creuen que "no hi ha res a celebrar". En aquest sentit neguen haver-ho fet per marcar distàncies amb els seus adversaris en el bloc unionista.

 

El camí fins a la investidura

El republicà ha estat investit amb els vots de Junts i la CUP després de tres mesos de negociacions que han fet variar les expectatives sobre quina composició tindria el futur Govern de la Generalitat, que finalment serà igual que el darrer, però amb l'ordre invertit entre els seus socis.

La investidura ha requerit tres intents, cosa que no havia passat mai en la història de la democràcia catalana. Ara bé, també és cert que des de Pasqual Maragall no es materialitzava una investidura amb 74 vots a favor -avui els d'ERC, Junts i la CUP-. Són dos exemples clars de la capacitat de resiliència del coordinador nacional d'ERC.

El posat d'Aragonès en aquest tercer assalt ha estat banyat ja d'una aura diferent als dos primers intents. Aquest cop sabia que en sortiria president i això l'ha armat amb molta més seguretat. Durant el seu discurs inicial, dijous a la tarda, va voler anar per feina, sense amagar que té pressa per prendre el timó. Vol, diu, governar per tots els catalans, també els que no volen la independència, per oferir-los més que una vida digna.

El primer gran repte que tindrà el seu executiu és fer un reset per diferenciar-se de l'anterior i trencar definitivament amb la dinàmica d'esbombar dia sí, dia també, les disputes internes.

 

Imatge principal: el líder del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, abandonant l'hemicicle quan Aragonès era proclamat president / Foto: ACN