El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha fet un repàs de la situació actual de la pandèmia dins de l'àmbit català. Malgrat que encara és aviat per dir que les xifres de contagis i morts s'han estabilitzat, Ramentol veu cada cop més a prop la desescalada, tot i que avisa: "Estem aprenent i no cometrem els mateixos errors que vam cometre en la primera onada. No desescalarem com ho vam fer".

Aquest dissabte a una entrevista de RAC1, Ramentol ha assenyalat dues condicions que cal complir perquè es comenci la desescalada i es flexibilitzin les mesures restrictives: que l'indicador de la R baixi d'1, que es donin més altes que ingressos als hospitals durant uns deu dies. Aquest serà el moment idoni per poder retornar, a poc a poc, a la vida normal amb les garanties de seguretat necessàries. 

Tot i que des de l'àmbit sanitari el més convenient per la desescalada és esperar pacientment, hi ha molts sectors que estan vora el precipici. N'hi ha molts, però un exemple clar en seria el de restauració, tancada ja des de fa prop d'un mes. Molts dels establiments no poden esperar més i Ramentol s'ha mostrat comprensiu amb les crítiques que els arriben des del sector de la restauració. "Entenem les crítiques del sector al Govern. Hem demanat un sacrifici a un sector que ja va estar penalitzat. Malgrat això, han estat capaços de fer un treball positiu".

El secretari general de Salut també ha aprofitat per "agrair al sector de la restauració per no desistir i treballar positivament i constructivament", ha expressat a l'entrevista d'aquest dissabte al matí. També ha assegurat que a banda de les reunions que han tingut en les últimes setmanes, volen iniciar una conversa amb el sector per incorporar la seva experiència i necessitats al pla de desescalada que s'està dissenyant, en el qual el primer que s'obriran, segons ha dit, són les terrasses. 

Estratègia a Catalunya i estratègia a Madrid

L'argument principal de la restauració és que a Madrid no els han forçat a tancar i, es diu que les dades no són tan dolentes, malgrat que les UCI segueixen al 103% de la seva capacitat, no es donen pràcticament altes i hi ha una forta mortalitat. El representant de Salut s'ha mostrat escèptic amb els que diuen que Madrid està en una bona situació i ha assegurat que no se sent "insatisfet amb com s'ha gestionat la pandèmia i menys comparant-ho amb Madrid". 

"La realitat epidèmica de Madrid no ha tingut res a veure amb la de Catalunya. Madrid va desistir a contenir el creixement epidèmic a mitjans de setembre i assoleix el pic epidèmic amb 8.000 casos al dia. A partir d'aquí, per la mateixa dinàmica de transmissió del virus, es produeix una davallada. A Catalunya, malgrat ser un milió de persones més, hem arribat a un pic de contagis de 6.000 casos, gràcies a les mesures que hem aplicat", ha reivindicat Ramentol. 

"El problema de la restauració és que se'ls demana que tanquin, però no se'ls ofereix cap ajut i l'únic estat que no s'està plantejant línies d'ajut als restaurants és l'estat espanyol. Ho ha deixat tot a les autonomies, sabent que en el cas de Catalunya el finançament és extremadament insuficient", ha acusat durant l'entrevista. 

Tests de Covid-19

Ramentol ha assegurat que des de l'inici de la pandèmia s'ha buscat "el sant grial" dels tests que tinguin la millor eficàcia i s'ha generat tot un debat al voltant d'aquests. Segons ha dit, les PCR són més fiables, però triguen hores a donar resultat. En canvi, els tests d'antígens van més ràpidament, però són menys fiables.

L'última notícia és la possibilitat que comencin a comercialitzar-se a les farmàcies uns tests serològics, és a dir, amb sang, que la gent es pugui fer a casa seva per saber si tenen el virus o si l'han passat. Malgrat la importància dels tests, Ramentol ha dit a l'entrevista: "Si no fem una bona quarantena tant dels contagis com dels contactes estrets no aconseguirem controlar la pandèmia. No en tindrem prou amb els tests si no es fa un bon seguiment". 

Ser capaços d'identificar els casos de Covid i els seus contactes i seguir amb una quarantena estricta és una de les mesures fonamentals per poder lluitar contra el virus com també ho és canviar la manera en la qual ens relacionem. "És un repte fonamental que es canviï de patrons de conducta a escala individual i col·lectiva.

Hem de tenir clar com a societat què vol dir el concepte de bombolla i aplicar-lo a la nostra vida". El concepte de bombolla consisteix a limitar els nostres contactes, Ramentol ho ha explicat de la següent manera  "Tots sabem quines són les persones que formen part del nostre cercle de socialització més habitual. La idea seria que aquesta socialització la concentrem en aquestes persones". 

Fotografia principal: Marc Ramentol a una roda de premsa del passat 30 de setembre / ACN