L'executiu de Mariano Rajoy vol evitar que es legisli des del Congrés i ha trobat en la LOMCE l'excusa per parar els peus a l'oposició. Aquest dijous la cambra baixa espanyola va votar amb una majoria a favor que la llei s'havia de suspendre. Així les coses, el ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo, va replicar afirmant que no ho faria, sinó que a canvi deixaria sense efecte les revàlides. Ara el govern de Rajoy preveu demanar a la mesa del Congrés que ho reconsideri, i fonts de la Moncloa no descarten a El Nacional que el conflicte pugui acabar al Tribunal Constitucional.

Segons el portaveu Méndez de Vigo, la decisió s'empara en un dret constitucional de l'Executiu de vetar tota proposició de llei que suposi un augment de la despesa o una disminució d'ingressos. Fonts del govern espanyol afegeixen que paralitzar la LOMCE podria tenir un impacte de pèrdua de 600 milions d'euros de fons europeus, adjudicats per a la seva implementació. Per aquest motiu, Méndez de Vigo es queixa que el parlament espanyol no hagi apreciat "correctament" aquesta possibilitat i creu que s'obre un termini perquè la mesa del Congrés ho reconsideri.

La idea subjacent a aquesta qüestió podria ser l'intent que l'Estat no vegi la seva obra desactivada pel legislatiu. Rajoy preveu la implantació d'un Pacte Nacional per l'Educació que substitueixi bona part de la pròpia LOMCE. Així i tot, permetre el gest per part del Congrés podria suposar un precedent estètic per a Rajoy pel que fa a exhibir davant l'opinió pública que la cambra baixa li anul·la tota la seva obra. Al mateix temps, és una exhibició de força de l'executiu per tal d'avisar el Parlament que no hi haurà tolerància en futures proposicions de llei dels grups. 

Al marge de la clau política que imprimeix el gest, Méndez de Vigo no es tanca a "solucionar" la polèmica al voltant de les avaluacions de Secundària. El portaveu ha recordat que es reunirà el proper 28 de novembre amb les comunitats autònomes en una Conferència Sectorial. "Aquests acords els traduirem en un decret llei", va postil·lar dijous als passadissos del Congrés. Mentrestant, el ministre reivindica que suspendrà les revàlides, com a fórmula "més immediata" perquè la suspensió d'una llei implica un llarg procediment legislatiu, que podria aviat passar pel TC.