El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat aquest divendres un recurs davant del Tribunal Constitucional per tombar la reforma de la llei del reglament —aprovada aquest dimecres al Parlament— que havia de permetre la desconnexió exprés un cop celebrat el referèndum de l'1 d'octubre. Rajoy s'ha inspirat en l'informe del Consell d'Estat que aquest dijous el va autoritzar a fer-ho i s'ha decidit durant el Consell de Ministres. "La societat catalana necessita ser protegida d'un projecte radical", és l'argument polític que ha esgrimit el cap de l'executiu central durant la roda de premsa de balanç de l'any per prendre aquesta mesura.

El president espanyol ha assegurat que s'havia informat el PSOE i Ciutadans del recurs. "Tinc la ferma seguretat que en el gruix de les decisions importants i en la sobirania nacional estarem junts per abordar el conflicte sobiranista", ha dit Rajoy. Fonts de la vicepresidència del govern espanyol afegeixen que Soraya Sáenz de Santamaría també s'ha mantingut en contacte constant tant amb la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, com amb José Manuel Villegas. El mateix s'hauria produït amb Miquel Iceta, el seu interlocutor per la banda dels socialistes catalans, i Patxi López, pels espanyols.

El pilar que fonamenta la presentació del recurs, segons ha dit Rajoy, és l'apartat on es parla d'una possible vulneració dels drets de participació política "de la minoria parlamentària", és a dir, de l'oposició, en virtut de l'article 23.2 de la Constitució i amb el 96 de l'Estatut d'Autonomia. Per aquest motiu, ha exigit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "compleixi amb la seva obligació i defensi les institucions i els funcionaris". Aquí ha recordat el posicionament del lletrat major del Parlament, qui també s'hauria expressat "amb claredat" a l'hora de deslegitimar el full de ruta sobiranista, emparant-se en la legalitat constitucional. 

La qüestió és que Puigdemont i Rajoy han parlat aquest divendres amb motiu de la tragèdia a l'estació de França de Barcelona, però el segon nega que hagin abordat el referèndum. El president espanyol ha destacat que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, no era a la roda de premsa perquè havia viatjat a la capital catalana a fer costat les víctimes i el Govern. Fonts de vicepresidència del govern espanyol, alhora, asseguren que Sáenz de Santamaría també ha parlat amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras, per l'accident, tot i que tampoc haurien abordat l'1-O. 

Així les coses, Rajoy s'ha mostrat menys sabut amb altres qüestions d'actualitat relatives a l'avanç del full de ruta.

Preguntat per El Nacional sobre qui hauria autoritzat l'interrogatori de la Guàrdia Civil a determinants membres del Govern —tenint en compte que el jutjat d'instrucció se n'ha desvinculat— el president espanyol ha dit que es mantenia "absolutament respectuós" sobre l'acció dels cossos de seguretat i ha insinuat que ho desconeixia. En segon terme, diu no saber "si s'han comprat les urnes". Aquí ningú li ha demanat sobre el FLA, tot i que Junqueras ha dit que el govern no enviarà el llistat de funcionaris. El ministre Cristóbal Montoro, però, va dir al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous que la quantia seria abonada per al mes de juliol.

El president espanyol ha fugit d'entrar en escenaris futurs sobre què passarà després de l'1 d'octubre, preguntat per El Nacional sobre com capitalitzaria el malestar dels ciutadans catalans que així l'esperen, si impedeix el referèndum. També, ha estat inconcret quan aquest diari li ha demanat com reconduiria la situació políticament a posterior. "La disposició al diàleg es mantindrà. Com l'he mantinguda sempre", ha reblat Rajoy, sense voler aventurar escenaris. 

Ara bé, Rajoy descarta que ell hagi de forçar una convocatòria d'eleccions a Catalunya, a través de retirar les competències a la Generalitat. "M'agrada que les coses funcionin amb absoluta normalitat", ha reblat sobre que els catalans puguin "escollir Parlament". Això sí, el gallec insisteix que un moment o altre s'haurà de posar punt final al procés. "No pot haver-hi al segle XXI ningú que se salti la llei, anunciant-ho i fent-ne gala contínuament", ha reblat, advertint a Puigdemont que "no pot desobeir" i afirmant que l'1-O "no hi haurà cap referèndum".