El govern espanyol ha redoblat aquest divendres el setge legal contra el procés sobiranista, tot i la negativa del Govern a desistir en els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. El portaveu de l'executiu central Íñigo Méndez de Vigo ha anunciat la presentació davant del Tribunal Constitucional d'un recurs d'inconstitucionalitat per la llei de Transitorietat Jurídica, alhora que ha informat que n'hi hauria un altre en marxa sobre alguns articles de la llei de Codi Tributari, embrió de la Hisenda pròpia –tot i que aquest darrer no s'hauria presentat formalment davant el TC.

"És curiós que sigui la llei fundacional de la nova república, que per cert, no reconeix el dret a decidir, com sí que l'hi demanen a l'Estat", ha carregat De Vigo, qui ha afirmat que el recurs s'enviaria al TC quan la llei fos publicada al Diari Oficial de la Generalitat. Aquesta nova impugnació arriba després que Mariano Rajoy presentés dijous l'incident d'execució per a la suspensió els acords de la Mesa en l'admissió a tràmit d'aquesta norma. "Assistim a un clima de descomposició institucional", ha denunciat el ministre sobre les escenes viscudes al Parlament de Catalunya. 

Així les coses, De Vigo ha assegurat que la Moncloa seguiria endavant amb el setge legal, amb independència que les querelles als representants del sobiranisme i altres recursos davant al TC poguessin comportar conseqüències entre l'opinió pública catalana amb un punt de no retorn. "A ningú li hauria de sorprendre que fem complir la llei", ha reblat preguntat per El Nacional sobre si la situació abocava a un escenari similar a la tombada de l'Estatut d'Autonomia l'any 2010, amb la desafecció posterior que es va generar amb les institucions de l'Estat.

El portaveu ha recalcat que davant la desobediència "no es renunciava" a cap instrument legal –paraules similars a les de Rajoy–  i es faria "tot el necessari" per evitar les urnes, sense descartar l'aplicació de l'article 155. La prioritat, però, és actuar amb "proporcionalitat, solidesa i fermesa" i sempre amb el suport de PSOE i Ciutadans, que la Moncloa creu constatat en les trobades del president espanyol amb Pedro Sánchez i Albert Rivera. Així, el portaveu diu que està satisfet de la reacció ràpida davant el full de ruta, fet que demostraria que "s'han previst tots els escenaris possibles".