Mariano Rajoy pujava al faristol entre aplaudiments davant la sorpresa del seu govern disposat a replicar la "paròdia de censura" d'Unidos Podemos, com la qualificava ell. La metàfora era una picada d'ullet a l'obra Martes de Carnaval de Valle-Inclán, que la portaveu Irene Montero havia evocat durant la seva intervenció. "La corrupció té seu i és Génova 13. Com avui, que també és dimarts 13", deia ella. Però Rajoy s'hi tornava dient que allò era un "espectacle": no tenien els suports necessaris i havien dubtat fins al final si el candidat havia de ser el seu líder Pablo Iglesias o Pedro Sánchez.  

Rajoy ha recordat que la formació lila va proposar Sánchez per liderar la moció, i retirar-ne la seva, tot i que aquest s'hi va negar. "No els era fonamental el candidat, sinó un simple tràmit administratiu", s'ha vantat el cap de l'executiu espanyol. Fins i tot ha relatat que Compromís, "el seu soci amb un mínim de coherència", havia instat Podemos a retirar la moció perquè no sumaven els 176 vots necessaris. "Per què preocupar-se dels detalls?", ha ironitzat per carregar més tard contra possibles motius ocults de la sessió: "Punxar el PSOE, diuen les males veus". 

Rajoy ha abordat la corrupció lleugerament, assegurant que el seu govern havia endurit les lleis i que en tots els partits n'hi havia hagut. "Vostè insinua que la corrupció és regla", deia aquest, en resposta a les acusacions de Montero sobre que el PP havia fet d'aquesta "una forma de govern" i que era el primer partit imputat per aquest delicte. La formació lila ho acompanyava d'una llarga llista d'exemples, que la podemita citava entre crits: Bárcenas, Rato, Púnica, Auditori, Lezo... "I diuen que són pomes podrides", ha dit, instant-los a demanar perdó i retornar "tots els diners". 

Davant del xàfec i dues hores d'exposició, el president espanyol ha basat la seva defensa en dos arguments. Primer, insistir que l'executiu present "no és corrupte", i per tant, considerar que la moció no seria pertinent. "Ni un sol fet ha aportat de l'actual govern, perquè no pretenen canviar res. Tenim només set mesos de duració i no podem ser tan eficaços per fer tot això", li ha dit Rajoy punxant-la, tot i que Montero ha al·ludit a la reprovació al ministre de Justícia, Rafael Catalá i a la inconstitucionalitat de l'amnistia fiscal del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Segon, el gallec ha denunciat la voluntat de Podemos d'evocar una "Espanya negra", amb un rèdit electoral. "El seu discurs només s'aguanta sobre el pedestal d'una realitat insuportable, i si no, s'ensorra", ha dit amb dades sobre recuperació econòmica a la mà. Rajoy no ho ha dit així, però també els ha acusat de populisme i d'emprar la moció de censura com a "maniobra d'agitació política" un cop fracassat l'intent d'arribar a la Moncloa l'any 2016. "Ho han sotmès a les bases i els han donat poc suport, han fet actes al carrer i també, poc suport", s'ha vantat.

Arribats a aquest punt, Rajoy no ha respost en cap moment a la crítica de Montero sobre "trencar Espanya" a través del "seu tribunal preferit, el Constitucional", quan l'any 2006 ell liderava l'oposició i va recollir signatures per tombar l'Estatut. "Han fet de l'anticatalanisme la seva bandera", ha dit la podemita instant-lo a reconèixer el dret a decidir. Això s'ho mirava des del públic l'alcalde de Barcelona en funcions, Gerardo Pisarello, convidat a la sessió, i altres representants de l'Ajuntament de Madrid. Però Rajoy, impertèrrit, ha dit: "Vostès fracassen i Espanya guanya".