La formació de govern a Itàlia ha robat tot el protagonisme noticiós a Mariano Rajoy a les seccions d’Europa dels diaris i agències internacionals de referència. La raó és que “a diferència de la situació a Itàlia, la crisi del govern de Rajoy i la moció de censura no afecten la Unió Europea ni l'euro. Espanya és menys amenaça per al projecte europeu que Itàlia”, explica Bonnie N. Field, professora d'estudis internacionals de la Bentley University, a The New York Times.

El diari progre nord-americà desenvolupa la seva crònica fent una llarga comparació entre Itàlia i Espanya, en el context de les dificultats per a formar govern. “[...] el problema a Espanya és el propi Rajoy i un antic escàndol de corrupció que ha contaminat el conservador Partit Popular”, diu.

Afegeix després en un paràgraf que “Espanya ha estat molt sacsejada per una crisi territorial, encara viva, en la pròspera regió de Catalunya, de la que Rajoy va bloquejar la independència a finals de l'any passat. Ara, de fet, els diputats nacionalistes de Catalunya i del País Basc podrien decidir el seu destí”.

Mort a primera hora

Tots els mèdia internacionals donaven el govern del PP per amortitzat a primera hora de la tarda.

L’agència més gran del món, la nord-americana Associated Press, diu en la seva crònica que “la reputació del PP s’ha vist molt malmesa per una sentència que l’identifica com a beneficiari d'un gran pla de suborns a canvi de contractes”.

Qualifica el moment d’”inesperat” i, en context, “injecta un nou element de tensió en la política de la Unió Europea i en els mercats financers mundials, ja ben sotragats per les dificultats d'Itàlia en fer govern”.

Sobre el futur president de govern socialista, remarca que “Sánchez també ha promès obrir converses amb els separatistes del Govern de Catalunya sobre les seves demandes d'independència”.

El pronòstic que fa no és gaire falaguer, però. “Els pròxims mesos poden ser difícils de navegar per a Sánchez”, diu, “amb un govern socialista en minoria que necessita complaure a regionalistes bascos, separatistes catalans i a partits anti-austeritat si vol passar legislació al Congrés”. Recorda que Rajoy ho havia descrit com un “govern Frankenstein”.

La bala 

L’agència britànica Reuters publica un perfil de l’encara president Rajoy titulat “Corrupció, la bala que va travessar la cuirassa de Rajoy”. Se centra en descriure Rajoy com un especialista en esperar i amb “pell d’elefant”, com li va dir Angela Merkel.

“Malgrat liderar l'executiu amb menys escons de la democràcia, ni el rescat bancari ni la intervenció de Catalunya han estat capaços de fer descarrilar la pacient tenacitat tractora de Mariano Rajoy que, finalment, haurà de renunciar a la presidència del govern assetjat pels casos de corrupció que han sacsejat el partit que presideix”, resum.

El titular de la seva crònica és ben clar: “El Congrés espanyol mostra la porta de sortida a Rajoy”.

El Financial Times, diari de la capital financera mundial, Londres, fa una crònica plana, un mer resum de fets. Hi destaca el clam desesperat d’un diputat del PP: “Estic desfet... No em puc creure que acabarem així després de tot el que hem hagut de passar”, diu el diputat, mentre el diari recorda que “Rajoy ha estat president durant la crisi de deute de l'eurozona, una severa recessió i el rescat del sistema bancari espanyol”.

La seva contrapart als mercats de Nova York, The Wall Street Journal, fa un resum sumaríssim sota el títol “Rajoy perd el poder a Espanya”: “caurà a causa d'un escàndol de corrupció que va donar el cop definitiu a un líder que ha anat perden suport progressivament per les impopulars mesures imposades per evitar el col·lapse econòmic d'Espanya durant la crisi del deute de la zona euro”.

Jean Quatremer, übercorresponsal de Libèration, el diari de l’esquerra-esquerra a Brussel·les, ha reaccionat al seu compte de Twitter amb menys solemnitat. O més: