Mariano Rajoy està “molt preocupat” per la possible entesa entre el PSOE de Pedro Sánchez i els partits independentistes. Davant d’això, aprofitant la presentació del seu llibre aquest dimecres a Madrid, l'expresident espanyol ha volgut enviar un advertiment: Espanya no pot estar “condicionada per partits que res no tenen a veure amb la sobirania nacional, ni amb la Constitució espanyola”. Per això, ha reclamat l’entesa del bipartidisme. El contrari seria “irresponsable”.

El llibre és de memòries, i sobre això ha versat gran part de la seva intervenció. No ha estat fins al final de la intervenció, però, on ha entrat breument en l’actualitat política per a advertir dels riscos. “Una de les majors preocupacions que hem de tenir els espanyols és que com a conseqüència d’alguns acords Espanya estigui condicionada per partits que res tenen a veure amb la sobirania nacional ni amb la Constitució ni estan precisament a favor de la unitat d'Espanya”, ha assegurat Mariano Rajoy. “En aquests temes és obligat que els dos partits nacionals vagin de la mà. Qui ho trenqui és un irresponsable”, ha etzibat.

Com durant les entrevistes dels últims dies, i en la mateixa obra, l’expresident del PP s’ha vantat de l’aplicació de l’article 155. N’ha reivindicat “el missatge” que va deixar: “El missatge que ha deixat és que la nació espanyola té instruments per a defensar-se. Quan se l’ataca, la nació es pot defensar”. Ha precisat que “ho saben i ho coneixen molt bé els qui han anat en contra de la unitat de la nació i la sobirania nacional”.

llibre rajoy acn

Foto: Andrea Zamorano (ACN)

En aquest context, l’expresident del govern espanyol ha defensat que hi ha coses que s’han de fer per consens, i no simplement per majoria absoluta. Ha lligat això amb el 155, quan segons el seu relat el PP va aconseguir “recuperar aquest consens” que s’havia trencat “per primera vegada” arran de l’Estatut de Catalunya. El mateix consens, ha afegit a la llista d’exemples, va servir per a “donar la batalla contra el Pla Ibarretxe”.

Per a presentar Una España mejor, Rajoy ha estat acompanyat de la plana major del PP marianista, més que no pas del casadista. De l’actual direcció només ha pogut agrair la presència Pablo Casado i la moderada Ana Pastor. De qui va ser l’equip de l’expresident en canvi, hi havia gairebé tots els seus ministres: Soraya Sáenz de SantamaríaDolores de Cospedal, José Ignacio Wert, José Manuel Margallo, Juan Ignacio Zoido, Dolors Montserrat, Pedro Morenés, Cristóbal Montoro, Rafael Catalá… També hi havia l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i l'expresidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho. En canvi, ni rastre de personalitats com José María Aznar o Cayetana Álvarez de Toledo.

“Des de la moció no s’ha fet res”

Com era d’esperar, Mariano Rajoy no ha parlat de corrupció però sí que ha fet una aferrissada defensa del seu llegat i obra. “Deien que jo era un Don Tancredo”, ha ironitzat. Punt seguit, ha recordat la reforma laboral, la financera, l’energètica, la de les pensions… Però ha advertit que “de la inèrcia no es viu tota la vida” i que "des de la moció de censura no s'ha fet res". Malgrat tot, s’ha felicitat perquè “per sort tampoc no s’han derogat reformes que van funcionar”.

També s’ha referit a les seves contradiccions al govern, quan van apujar els impostos, nacionalitzar bona part de la banca espanyola o fer una “gegantina operació de deute públic”. Davant d’aquestes circumstàncies, ha defensat que “un governant ha de tenir conviccions però el que de cap manera pot fer és obviar la realitat”.

Reivindica el centre davant Casado

L'expresident espanyol no ha desaprofitat per reivindicar el centre enfront l'estratègia d'aliança amb la ultradreta de Pablo Casado, present a l'auditori. "Som un partit de centre, no arrosseguem doctrines i fugim de qualsevol radicalisme", ha defensat Mariano Rajoy, que ha insistit: "Entenem la política des de la moderació. El centrisme és una voluntat, la voluntat de qualsevol exageració, de sintonitzar amb la voluntat i des dels desitjos reals dels espanyols, que en la seva majoria són moderats". De la mateixa manera, ha carregat contra els qui fan "demagògia contra els immigrants", en referència indirecta a Vox.

Una de les raons que l’han portat a escriure Una España mejor, un llibre que no tenia previst escriure, és que “si no donava jo la meva versió, altres podrien fer-ho”. També es referia a persones presents a l’auditori.