El president espanyol Mariano Rajoy ignora el Consell d'Estat i recorrerà aquest divendres la candidatura a la investidura com a president de la Generalitat del cap de llista de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, segons fonts del govern espanyol. La notícia arriba després del revés a Rajoy de la màxima institució consultiva en qüestions relatives a la maquinària legal espanyola. Els membres de la institució han dictaminat aquest dijous, a proposta de la Moncloa, que "no hi ha fonaments per a la impugnació" que Puigdemont esdevingui candidat a president de la Generalitat​, en la sessió convocada el proper 30 de gener.

La qüestió és que si el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs aprovat demà per Consell de Ministres pot rebutjar-lo, aquest cursaria amb suspensió immediata de la possibilitat que Puigdemont sigui president —una prerrogativa que només té el poder executiu a Espanya—. En conseqüència, caldria esperar que l'Alt Tribunal es pronunciés sobre el fons de l'assumpte perquè aquest quedés resolt. El resultat, però, no necessàriament ha de ser la nul·litat de la investidura, per bé que quan s'hagués conegut la resolució podria ser que ja s'hagués passat el termini màxim per a la sessió.

Davant d'aquest escenari, fonts del govern espanyol recorden que el veredicte del Consell d'Estat és preceptiu —no vinculant—. Asseguren que han rebut l'informe i que aquest "avala els arguments jurídics plantejats per l'executiu, però discrepen sobre el moment temporal del fer-ho", expliquen. Tot i que quant a la investidura de Puigdemont no els reconeix per al cas vigent, allò que sí que ha avalat la institució estatal és que els diputats a Brussel·les no puguin delegar el vot. El Consell d'Estat també rebutja que sigui possible fer una investidura no presencial —telemàtica o a distància—.

El fet és que al Consell d'Estat hi ha un elenc de personalitats de prestigi: expresidents del Govern d'Espanya, els directors o presidents de la Reial Acadèmia Espanyola, Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, Reial Acadèmia de la Història, Consell Econòmic i Social, el fiscal general de l'Estat —qui precisament ha pres possessió aquest mateix dijous, Julián Sánchez Melgar—, el cap de l'Estat Major de la Defensa, el governador del Banc d'Espanya, el director del Servei Jurídic de l'estat i els presidents de la Comissió General de Codificació i de l'Advocacia...

Fonts de l'executiu central expliquen que la decisió d'impugnar-ho era coneguda pel Partit Popular i el PSC; fonts socialistes afegeixen que també la coneixia el secretari general del PSOE Pedro Sánchez –que havia donat el seu suport a Rajoy. Ningú ha dit res de Ciutadans. El fet és que el criteri del president espanyol ha canviat: si la setmana anterior es pretenia esperar que Torrent publiqués l'escrit on reconeixia la necessitat d'emprar mitjans telemàtics —que facilitaria un recurs immediat al TC per no ser reglamentari— aquest cop el govern espanyol volia posar totes les traves ex-ante.