Amb la protesta dels pensionistes que van prendre els carrers de diverses capitals espanyoles la setmana anterior, els grups del Congrés han trobat una nova escletxa per debilitar Mariano Rajoy en un dels principals flancs de vot del Partit Popular. L'oposició forçarà una sessió monogràfica a la cambra espanyola per treure les vergonyes al president i la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, a causa d'una pujada durant tres triennis consecutius del 0,25% en la retribució dels jubilats. Per això, diversos grups han presentat també propostes alternatives perquè les pensions es revaloritzin d'acord amb el preu de la vida.

El PSOE va abanderar les iniciatives registrant aquest dimarts una proposició no de llei al Congrés perquè l'increment de la quantia sigui equivalent a l'augment de l'IPC previst, és a dir, un 1,6%. Això suposaria elevar la despesa pública uns 1.600 milions d'euros, motiu pel qual Rajoy ho va titllar de "xec en blanc" sense fons. 

En segon lloc, els socialistes pretenen obligar el govern espanyol a convocar la taula de Diàleg Social perquè la Seguretat Social surti del dèficit crònic que l'assetja —com demanen els sindicats— i traslladar més tard la proposta a la comissió del Pacte de Toledo, que és l'òrgan oficialitzat per a aquesta qüestió. La demanda arriba setmanes després que Pedro Sánchez anunciés dos impostos, un a la banca —que no cobriria ni el 13% del dèficit del sistema— i un de transaccions financeres.

La qüestió és que la batalla per liderar l'esquerra espanyola va impedir que Podemos i els socialistes presentessin en una roda de premsa conjunta aquesta ofensiva, que també comparteixen ERC i el PDeCAT. Ho van fer separats, cosa que va atiar la crítica de Carles Campuzano sobre la "perplexitat" que li generava. Fonts d'Esquerra acusen també la "gelosia" entre els principals grups de l'oposició.

La formació morada, però, va diferenciar-se exigint un ple monogràfic amb Báñez i Rajoy, que el PSOE no tindrà més remei que validar. "Els governs socialistes són els qui van portar a aquest país les principals millores de l'Estat del Benestar i ho seguirem fent. A més, la nostra portaveu Margarita Robles ha preguntat al govern espanyol en moltes ocasions sobre aquest tema, abans que altres grups", es descarregava la diputada socialista Adriana Lastra, davant una mesura que fonts de Podemos celebren haver abanderat abans que els de Ferraz.

El fet és que Ciudadanos tampoc descarta el suport al ple monogràfic, però si no és per treure rèdits polítics, tal com va anunciar el portaveu José Manuel Villegas. El gest de la formació taronja arriba en un dels moments més tensos de la relació entre PP i Cs, ja que amb anterioritat mostraven més reticències a sumar-se a propostes de l'esquerra espanyola per fer comparèixer Rajoy.

La posició d'Albert Rivera, però, serà molt crítica, perquè creu que és "no dir la veritat" parlar de pujar les pensions. "Hi ha un forat terrible i cal canviar el model laboral i ajudar a la natalitat", va dir, advocant per reformes en profunditat, en comptes de "pegats". "Presentarem propostes, perquè el problema de les pensions no és si es pugen a l'any un 0,25% o un 1,5%, sinó garantir que es podran pagar en el futur", va reblar Villegas.

Així les coses, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va intentar atiar aquest dimarts el debat adquirint el compromís d'incloure als pressupostos del 2018 una deducció en l'IRPF per a les persones "d'edat molt avançada". Ara bé, els tècnics del Ministeri (Gestha) van assenyalar que més del 63% dels jubilats espanyols ja està exempt del pagament d'IRPF, atès que més de sis milions perceben pensions inferiors als 12.000 euros anuals. La crítica també ha vingut de Sánchez, qui ha dit que era una "cortina de fum" i de Podemos, qui l'ha acusat de "populisme fiscal".

Però el gruix de votants del PP gira entorn dels 55 anys, motiu pel qual la contraofensiva de la Moncloa s'augura més aviat que tard, tot i que els populars exigeixen no "polititzar" l'assumpte i demanen debatre-ho a la taula del Pacte de Toledo.