"No hi ha alternativa", sentenciava Mariano Rajoy davant el Senat aquest divendres durant el debat sobre l'article 155 de la Constitució. "Bastava amb una renúncia" lamentava el president espanyol per impedir la intervenció de la Generalitat. Però aquesta no va arribar. I els adjectius anaven escalant, escalfant l'ambient i engrescant la bancada del Partit Popular. "Violació palmària dels drets de tots", "procés antidemocràtic" engegat pel Govern i el Parlament. Així, fins que el PP esclatava en un aplaudiment enfervorit quan Rajoy anunciava el cessament del president Carles Puigdemont.  

"La politització de la legalitat té conseqüències" ho justificava el cap de l'executiu central, després d'endegar un un procés on s'havia "trepitjat la llei, l'Estat de Dret i el respecte a les minories" relatava sobre l'aprovació de les lleis de desconnexió, referèndum i transitorietat, l'1 d'octubre i la no contestació en format binari al requeriment que activava el 155. "Va tenir oportunitats sobrades" de renunciar, deia a Puigdemont, retraient-li que la definitiva era l'absència al debat. "Jo en el seu cas hagués vingut per defensar els meus posicionament" el renyava.

El cap del govern espanyol era especialment dur amb el president i els consellers, que dissabte cessarà, increpant-los que "un governant no pot tractar així a la gent" actuant amb "menyspreu" manifest i sabut a la llei i la realitat. "Viatges impossibles a una Ítaca que no existeix. La realitat ignorada o manipulada sempre acaba preparant la seva venjança" carregava contra el relat dels representants de la Generalitat. Això sí, celebrava que la culminació havia sigut  "desemmascarar les mentides", com ara deia l'economia o el reconeixement internacional i "a qui les han posat en circulació".

Seguirà ampliació