El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha pres possessió aquest matí del càrrec en una convocatòria sense convidats i sense els actes protocolaris habituals com a gest de protesta davant la repressió que pateix Catalunya. Després de negociar fins el darrer moment, a mig matí des de la Moncloa s'ha anunciat que tampoc hi hauria cap representant de l'executiu de Mariano Rajoy. Ha estat el primer cop des de 1980 en què no hi havia cap representant de l'Estat a la cerimònia. L'acte, presidit únicament per la senyera, ha durat poc més de dos minuts.

A banda de la família més propera de Torra, ha estat present a la presa de possessió el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari de Govern, Víctor Cullell, que s'ha encarregat de llegir el decret de nomenament.

Tot seguit, Torra ha pronunciat la fórmula de prometatge, la mateixa que el gener del 2016 va utilitzar Carles Puigdemont: "Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament de Catalunya".

El medalló de president ha estat present a l'acte, damunt la taula, però no se li ha imposat a Torra, que ha volgut deixar clar amb aquest gest l'excepcionalitat de la seva presidència.

medalla president ACN

Fonts de l'entorn del president han subratllat que la voluntat d'organitzar un acte d'aquestes característiques obeeix a "l'estat de repressió" que pateix Catalunya.

Fins el darrer moment no s'ha confirmat que l'acte se celebraria a dos quarts de dotze al saló Montserrat del palau de la Generalitat, l'espai que precedeix l'entrada al despatx del president i on en altres ocasions s'han celebrat preses de possessió dels membres del Govern.

Des de Presidència s'ha argumentat que l'acte "s'emmarca en l'estricta legalitat catalana". Per contra, l'executiu espanyol, que, segons algunes fonts, hauria exigit la presència de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat el president que el model d'acte organitzat per la Generalitat "degradi la pròpia dignitat de la institució". 

Torra ha sortit a dos quarts de 12 de la sala de l'Arxiu de Comptes, acompanyat de Roger Torrent i el secretari de Govern, per dirigir-se caminant per la Galeria Gòtica al Saló Montserrat. Allà esperaven l’esposa, Carola Miró, la mare i els germans. Damunt la taula, la medalla del president. Tot seguit, Cullell ha lleguit el decret de nomenament que signen Felip VI i Mariano Rajoy Brey. L'acte ha durat poc més de dos minuts.

Mentre es desenvolupava l'acte, unes desenes de persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume.

presa possessió quim torra plaça Sant Jaume Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

presa possessió torra plaça Sant Jaume Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar