L’allau de crítiques a l’esborrany d’un reial decret del govern espanyol que excloïa les filologies catalana, basca i gallega com a àrees de coneixement a les universitats ha fet que finalment aquest pla se’n vagi en orris. Segons ha afirmat aquest divendres el ministre d’Universitats, Joan Subirats, el que ha transcendit d’aquest decret pel fa a l’adscripció dels llocs de treball del professorat universitari, i que preveu aprovar el govern espanyol en el marc de la nova Llei d’Ordenament del Sistema Universitari (LOSU), és només un esborrany i ha defensat que en les àrees de coneixement sí que s’hi inclouran les filologies catalana, basca i gallega.

Subirats s’ha referit a aquesta polèmica en el marc de la trobada ministerial i d’altes autoritats UE-CELAC que s’ha celebrat a Santiago de Compostel·la. El ministre ha explicat que fins a la setmana passada es van presentar les al·legacions. Entre les queixes el govern espanyol ha reconegut que n’hi havia diverses amb relació a la Filologia Hispànica, per no incloure les de la resta de l’estat. En aquest sentit, el ministre ha explicat que el rètol que tenia aquest àmbit és “Filologies Hispàniques” i ara han rebut propostes per “fer-lo més genèric i parlar de ‘Filologies’”. “Aquí estan totes incloses”, ha subratllat, segons informa Europa Press.

Reconeixement de les filologies catalana, basca i gallega

El govern espanyol diu ara que en les àrees de coneixement sí que s’hi inclouran les filologies catalana, basca i gallega. “El que hi ha és un àmbit que recull d’alguna forma tot aquest conjunt. Ara hem de veure, s’estan analitzant les al·legacions que s’han presentat i d’aquí sorgirà el text del decret”, ha remarcat Subirats.

Així mateix, sobre els àmbits de coneixement ha manifestat que “el que fa és que quan un professor entra en una universitat, per la relació de llocs de treball, ha d’estar assignat a un àmbit”, però, ha afegit, “això no afecta ni als estudis pròpiament, ni tampoc al que serien els perfils de les àrees, és a dir, de les places”.

Tant el PNB com ERC han demanat explicacions al govern espanyol perquè aclareixi i digui si va incloure aquestes filologies com a àmbit específic en el projecte de reial decret pel qual s’estableixen els àmbits de coneixement a efectes de l’adscripció dels llocs treball del professorat universitari.