Igual com un cotxe sol en contradirecció per l’autopista. La ultradreta espanyolista, liderada per Democracia Nacional, ha repetit la tradicional i folklòrica marxa des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc, per celebrar el dia de la Hispanitat amb banderes preconstitucionals, crits al límit de la llei i estripant una senyera estelada. Cada cop són menys i les seves proclames són contra tothom, des de Puigdemont fins als "globalistes progressistes de la dreta verda". Entremig, en els càntics i en els abrandats discursos, ha rebut tothom, també el rei Felip VI, que han batejat com a Felpudo, i la Constitució i el Règim del 78, que, asseguren, va ser redactada per "maçons per destruir Espanya".

Cap proclama nova, més enllà de posar el focus en la "traïció" de Pedro Sánchez i el Rei amb l’Amnistia que el primer està negociant amb els partits independentistes per aconseguir ser escollit, de nou, president del govern espanyol. Els membres de Democracia Nacional, escortats per un fort dispositiu policial de la Brimo dels Mossos d’Esquadra, han caminat des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Sant Jordi, on s’han fet els habituals parlaments, s’han encès bengales i s’ha estripat una senyera estelada. L’acte, que ha acabat amb l’himne espanyol pels altaveus i el Cara al sol a cappella, no ha congregat més de 100 persones.

Pedro Chaparro torna a Catalunya

L’estrella de l’acte ha estat el cap de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, que ha retornat a Catalunya després d’anys sense assistir a l’acte per les prohibicions judicials. Va ser condemnat per l’atac contra Blanquerna, la seu de la Generalitat de Madrid, l’any 2013, i també per haver assenyalat un fotoperiodista en un acte, també el 12 d’octubre, a Barcelona. Tot i que ha assegurat que no tenia permís per assistir a l’acte, no és veritat, i des de 2020 ja pot participar en manifestacions tot i estar en tercer grau. El que no pot fer, però, és sortir d’Espanya.

 

El discurs de Chaparro no ha ofert cap novetat rellevant més enllà de carregar contra el govern del PSOE i també contra la dreta que també avala la Constitució del 78. Les paraules del líder de Democracia Nacional també han servit per carregar contra l’arribada d’immigrants i també la negociació de l’amnistia pels condemnats o encausats pel Procés independentista. 

Chaparro s’ha conjurat per a “rebre” Puigdemont quan torni de Brussel·les en “avió oficial” i ha demanat acció per combatre aquesta “nova traïció a Espanya”, que ja donen per feta. “No és un acte de celebració, és un acte de reafirmació”, ha assegurat a les menys d'un centenar de persones que l’escoltaven, sota, i gairebé cara, al sol. Abans del seu discurs, el més esperat per la parròquia d’ultradreta, ha estripat una senyera estelada i després ha acabat fent una jura simbòlica de la bandera espanyola.

Democracia Nacional Pedro Chaparro Carlos Baglietto
Pedro Chaparro, líder de Democracia Nacional, a Montjuïc / Foto: Carlos Baglietto

Els Mossos fan retirar propaganda ultra

L’acte s’ha celebrat, com és tradicional, a la plaça de Sant Jordi, el punt que la ultradreta escull per celebrar la seva particular diada del 12 d’octubre, el dia de la Hispanitat o el dia de la Raça, com l’anomenen en el seu relat. A més dels tradicionals discursos, que han estat seguits per agents d’Informació dels Mossos per si travessaven alguna línia vermella, també s’ha instal·lat un bar i dues taules amb material militar i propagandístic. Abans de l’inici de l’acte, agents de paisà dels Mossos han fet retirar de la venda alguns productes que portaven inscripcions prohibides, com esvàstiques nazis.

Democracia Nacional Botigueta Carlos Baglietto
Productes a la venda a la paradeta de l'acte ultra de Montjuïc / Foto: Carlos Baglietto

El dispositiu de seguretat de la manifestació i acte de la ultradreta s’ha desenvolupat sense incidents. Hi havia un gran desplegament d’equips d’ordre públic, amb equips de la Brimo, i també agents de seguretat ciutadana, d’Informació i de Mediació. No hi havia prevista, ni s’ha celebrat, cap contramanifestació o acte de grups antagònics i d’esquerra en contra la concentració de Democracia Nacional.

Democracia Nacional Manifestacio Carlos Baglietto
La marxa des de plaça d'Espanya a Montjuïc / Foto: Carlos Baglietto