Aquest 2024 ve acompanyat d'un dels esdeveniments electorals més importants a escala internacional: milions de persones decidiran el futur de la democràcia d'Europa en les pròximes eleccions europees. Votar sempre és molt important per a expressar la nostra opinió i decidir quins diputats ens representaran. Descobreix quan són les eleccions europees, quan has de votar i tota la informació necessària. 

🗳️ Quan són les eleccions basques de 2024? Possibles dates i calendari
 

Quan són les eleccions europees 2024? 

Les eleccions europees se celebren cada cinc anys i representen una oportunitat per als ciutadans europeus d'exercir el seu dret a vot i decidir el futur del continent. Aquest 2024, les eleccions seran el 9 de juny, dates en les quals els ciutadans dels 27 estats membres podran votar.  Com a norma, el nombre de diputats elegits no pot superar els 750, de manera que aquest any s'ha concretat que es triaran un total de 720 diputats, 15 més que en les eleccions anteriors. 

Quants diputats es trien a Espanya?

El nombre de diputats que es tria a cada país europeu es tria abans de les eleccions, però com a norma, sempre hi ha un màxim de 6 i un màxim de 96 eurodiputats per país. El repartiment es fa sota el principi de proporcionalitat decreixent, on cada eurodiputat d'un país gran representa a més ciutadans que un d'un país més petit. D'aquesta manera, es busca garantir la representació equitativa al Parlament Europeu. 

En el cas d'Espanya, el 2024 s'hauran d'elegir 61 representants, dos més que en les eleccions del 2019. Aquesta xifra demostra la importància del país en el panorama europeu i la seva influència en les decisions que afecten la Unió Europea. 

Per què és important votar a les eleccions europees?

Recordem que votar a les eleccions europees no és obligatori, però sí que és molt important. Per als ciutadans, aquesta no és només una oportunitat per a elegir qui ens representarà a l'Eurocambra. També és el moment per a donar la nostra opinió sobre com volem que es tractin les decisions sobre temes que afecten la nostra vida i la de milions d'europeus, com els drets humans, l'economia, la seguretat o el medi ambient

Qui pot votar?

Per votar a les eleccions europees només has de complir dos requisits: 

  • Tenir 18 anys el dia de la votació
  • Tenir la nacionalitat espanyola i residir a Espanya o a l'estranger (excepte si optes per votar al teu estat membre de residència), o ser nacional d'un altre país de la UE resident a Espanya.

Podràs votar per correu o també presencialment a la mesa electoral que et correspongui per cens electoral. Dies abans del 9 de juny, les autoritats nacionals hauran d'elaborar un cens. Després, els ciutadans tindran un termini de vuit dies per a consultar aquest cens i presentar reclamacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!