La Generalitat i el Govern de les Illes Balears han pactat treballar de manera conjunta en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua. Un dels clars exemples serà el projecte Aina, que recull diferents veus per tal d'aconseguir que les màquines "entenguin i parlin" el català, és a dir, que dispositius com ara Alexa dominin la llengua. Aquest dilluns, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, s'ha reunit amb el titular de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura de les Illes Balears, Miquel Company. Amb ell, han acordat que les Illes se sumen al projecte i han creat un grup de treball amb l'objectiu que es difongui i apropi la iniciativa als ciutadans de les Balears i, així, poder incorporar més veus.

Després de la trobada, Puigneró ha manifestat que la llengua catalana "necessita ser defensada en aquest nou món digital" i per això ha demanat la implicació de les diferents administracions públiques que tenen el català com a llengua pròpia. Un dels primers passos, també, és poder percebre més fons econòmics que permetin "accelerar i augmentar el potencial de la iniciativa", com poden ser els fons europeus destinats a l'àmbit de l'economia de la llengua. Per la seva banda, el govern de les Illes Balears ha explicat que, en el marc del grup de treball acordat amb la Generalitat, s'encarregaran de contribuir a la "promoció, comunicació i difusió" al seu territori de la campanya 'La nostra llengua és la teva veu'. Altrament, faran servir continguts de la seva radiotelevisió pública, IB3, per poder inserir les veus al projecte Aina i enriquir totes les variants dialectals del català.

Segona llengua amb més locutors

La resposta a la iniciativa Aina ha estat aclaparadora. En qüestió de dos mesos, el projecte ja s'aproxima als 700.000 talls de veu enregistrats, el que es tradueix en més de 2.000 hores de gravació. Aquestes xifres situen la llengua catalana com la segona amb més locutors al món en el marc de la plataforma Common Voice, només per darrere de l'anglès. Puigneró ha insistit sovint que aquesta eina pot ajudar a "salvar el català en el món digital" i a "garantir-ne la seva supervivència". El mes de febrer es va donar el tret de sortida a aquesta campanya, en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center. L'eix bàsic és que qualsevol ciutadà enregistri la seva veu llegint textos en català que proporciona la mateixa pàgina web de projecteaina.cat i, amb aquesta base, el que es pretén és ensenyar català a la intel·ligència artificial.

A efectes pràctics, suposa que assistents de veu com ara els de Google o Apple parlin i entenguin la llengua catalana. Per a més inri, també es vol que aquesta eina pugui ser útil per a qualsevol empresa i que puguin disposar d'aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal. Per col·laborar-hi, primer cal entrar al web del projecte Aina, fer clic a l'apartat "Clica aquí i dona la teva veu" i, seguidament, polsar el micròfon que figura a la pantalla del dispositiu des del qual es faci per enregistrar la lectura del text que aparegui. En només set dies, es van aconseguir més de 250.000 talls i el 13 de març, el vicepresident del Govern detallava que s'havia arribat ja al mig milió.