Segon dia de campanya i primer embolic amb les línies vermelles de Junts per Catalunya a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Des de la candidatura que encapçala Jordi Sànchez des de la presó es presenten com "els campions de la negociació" i, alhora, són explícits en deixar clar que "no tornarem a donar un xec en blanc", com van fer amb la moció de censura contra Rajoy. "Ja vam pagar per avançat i haver contribuït al 155 no li pot sortir de franc". La qüestió és quin preu posaran als seus vots, si acaben sent determinants perquè el PSOE segueixi a Moncloa? I aquí és on cal un esforç de comprensió lectora.  

Els tres caps de llista presos, Sànchez, Turull i Rull, defensen en un article a La Vanguardia que "si depèn de nosaltres, no mirarem cap a una altra banda a l'hora de fer possible un govern estable, sempre i quan el candidat es comprometi a abordar el camí del diàleg i no negui el referèndum com una de les opcions de solució". I afegeixen que "mantindrem una posició inequívoca i clara en el diàleg, però no seran barreres infranquejables si hi ha una bona voluntat de dialogar". D'aquí se'n desprèn que sempre que el PSOE no es tanqui en banda a l'hora de reconèixer que Catalunya té dret a autodeterminar-se i no exclogui el referèndum de la taula de diàleg -com va passar a finals de desembre- tot és possible. 

L'encarregada d'explicar i respondre amb més detall als mitjans de comunicació les condicions de JxCat a Pedro Sánchez és la número dos de la llista, Laura Borràs, que a diferència dels presos, pot fer campanya en llibertat. I ella és qui parla clarament de línies vermelles, cosa que no fan ells al seu article. Fi de la repressió i dret d'autodeterminació, diu Borràs. Aquest dissabte al matí, durant una passejada pel mercat de la Concepció de Barcelona, l'exconsellera de Cultura ha intentat explicar a la premsa si Sànchez, Rull i Turull havien desdibuixat aquesta línia.

Pregunta: un acord d'investidura amb Sánchez hauria d'incloure el compromís de fer el referèndum o seria suficient i acceptable el fet que s'obrissin a parlar d'autodeterminació? Resposta: "no parlar, exercir el dret a l'autodeterminació, dialogar vol dir no dialogar sobre el temps que fa, sinó allò que preocupa els ciutadans de Catalunya". 

Que Junts per Catalunya vol negociar és evident, ho defensen públicament i en fan bandera. Que posaran el referèndum com a condició per pactar amb Pedro Sánchez, també. Fins a on arribarà aquesta exigència és el que hauran d'anar definint al llarg de la campanya. En qualsevol cas, el que adverteixen des de la candidatura és que com més forts siguin, com més vots i diputats treguin el 28-A, més exigents podran ser a l'hora de collar el PSOE.