El president Carles Puigdemont ha subratllat a la Televisió Suïssa (RTS), la forta influència del franquisme en la política espanyola, i ha carregat contra el rei Felip VI. "Franco va ser qui va nomenar el pare del Rei. No ho sé si ho saben però a Espanya encara hi ha el mausoleu de Franco pagat amb diners públics, i visitat per milers de persones cada any", ha afegit en referència al Valle de los Caídos.

Puigdemont ha reconegut que tenia una bona relació amb Felip VI, des de l'etapa que ell era alcalde de Girona i el monarca era príncep de la ciutat. "Coneix bé Catalunya i no parla pas malament el català", ha indicat. "No sé que ha passat perquè a l'octubre el Rei sortís d'una manera tan violenta per la televisió", ha afegit en al·lusió al polèmic discurs que va fer arran del referèndum. 

(El següent vídeo té l'opció de subtítols de youtube)

Segons el president, Felip VI ha perdut tota autoritat per als catalans, perquè la Constitució estableix que ha de fer un paper d'àrbitre. "En canvi, ha trencat tota possibilitat que Catalunya se senti pròxima a la monarquia. El Rei ha perdut Catalunya. No sé per què ho ha fet", ha indicat.

Puigdemont ha confirmat que té la previsió de formar a Brussel·les un Consell de la República, però ha afegit que per ara és "el president legítim" del Govern.

El president s'ha definit com un "home d'ordre, partidari dels drets humans", i ha reconegut que si Espanya estigués organitzada de forma plurinacional com Suïssa la fórmula "podria convèncer la majoria de catalans". Ha assenyalat també que no pensa moure's de Bèlgica, i que no es traslladarà a viure al país helvètic, perquè a Brussel·les ja gaudeix de plena separació de poders i plena llibertat de moviments.​