Carles Puigdemont i Toni Comín han denunciat davant del Tribunal Suprem que no només s'està veient vulnerant la seva immunitat parlamentària sinó també els seus drets com a oposició política i com a membres d'una minoria nacional, recollits en l'article 2 del Tractat de la Unió Europea. Així s'argumenta en els recursos que han presentat al Suprem en contra de la decisió del jutge instructor Pablo Llarena de no deixar sense efecte l'ordre de recerca i detenció contra ells, tal i com van demanar per poder complir amb normalitat amb les seves obligacions com a europarlamentaris.

L'escrit, al qual ha tingut accés El Nacional, va ser presentat aquest dimarts amb la petició que es donés resposta en 72 hores. Les defenses dels dos polítics, insisteixen que, tant ells com Oriol Junqueras, van ser proclamats oficialment com a membres de la Cambra europea des del 14 de juny, quan es va publicar al BOE el llistat dels diputats electes. A partir d'aquell moment, asseguren disposar de la immunitat parlamentària i que aquesta només se'ls pot aixecar amb el corresponent suplicatori

Això no obstant, recorda el text, el suplicatori implica "sotmetre al contrast europeu" els delictes que se'ls imputen, els quals no encaixen en els ordenaments de diferents països europeus, com es va demostrar a Alemanya. "Dit d'una altra manera, es vulnera la immunitat del meu representat per, d'aquesta forma, no veure's sotmès a l'escrutini europeu que implicaria l'haver de sol·licitar el suplicatori al Parlament Europeu", afegeix.

El recurs denuncia que l'instructor del cas està cometent un "clar error d'interpretació de les normes europees que són d'obligada aplicació". "Vagi un a saber les raons", ironitza. Per la qual cosa, en cas de persistir, avança que caldrà acudir al camí previst a l'article 267 del Tractat de Funcionament de la UE, és a dir, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Així mateix, el recurs subratlla el fet que les úniques candidatures electorals afectades per l'errònia interpretació del Suprem i la JEC són aquelles que representen minories nacionals dins de l'Estat espanyol. "Això, sens dubte, genera greus dubtes sobre el respecte que s'està mantenint al previst en l'article 2 del Tractat de la Unió Europea, la qual cosa, en definitiva, porta a qüestionar-nos si no estem davant d'una vulneració no només de la immunitat del meu representat sinó, també, dels drets que com a candidat opositor i membre d'una minoria li corresponen en l'àmbit de la UE", adverteix.

Finalment, el text recorda que existeix una "causa permanent d'abstenció" que afecta el jutge instructor atès que Puigdemont va presentar una demanda civil contra ell a Bèlgica, la qual cosa planteja dubtes sobre la "imparcialitat" de Llarena.