Cap marge de decisió per acordar entre tots els espanyols si volen viure en un estat monàrquic o republicà. Si Catalunya no va poder celebrar un referèndum per decidir sobre el seu futur, és (previsiblement) de calaix que tampoc Espanya podrà obrir el debat sobre Monarquia o República.

Així ho ha denunciat avui el president Carles Puigdemont, que s'ha lamentat en un missatge a Twitter que "preguntar, qüestionar o votar són ara actes de terrorisme, rebel·lió i sedició", després de veure com en aquests darrers mesos la justícia espanyola ha anat acusant i empresonant diferents polítics per rebel·lió només per deixar que els catalans puguessin decidir el seu futur de forma pacífica. De fet, fins i tot la Fiscalia es va atrevir a acusar d'un delicte de terrorisme una membre dels Comitès de Defensa de la República (CDR) pels talls a algunes carreteres catalanes durant la Setmana Santa i, el més surrealista, per haver trobat a casa seva una captura de Google Maps, caretes de paper i un xiulet groc.

Precisament per tot això, Puigdemont s'ha lamentat que ara sembli impossible poder decidir sobre res a l'Estat espanyol, però ha volgut subratllar que "la millor garantia per aconseguir la República espanyola és donar suport a la catalana", al mateix temps que ha recordat que el 77,9% dels catalans suspenen la Monarquia i, el que és més, un 60,3% la puntuen amb un zero.

El president, a més, es lamenta que no hi hagi cap dada sobre què opina la ciutadania espanyola en relació a la Monarquia o República des del 2015, mentre que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ho pregunta onada rere onada.

De fet, a Catalunya cada vegada ha caigut més la valoració sobre la Casa Reial.

I no només això. La monarquia espanyola és la institució pitjor puntuada pels catalans, que li donen només un 1,82% de la seva confiança, a diferència del Parlament, les Universitats, els Mossos d'Esquadra o els mitjans de comunicació.