El president, Carles Puigdemont, ha comparegut a dos quarts de dotze a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, escortat pels membres del Consell Executiu, per denunciar l'acció de l'Estat "repressiva i intolerant" i assegurar que el Govern manté la convocatòria de referèndum de l'1-O.

"Els ciutadans estem convocats l'1-O per defensar la democràcia enfront un règim repressiu i intimidatori. I hem de donar una resposta massiva i cívica. Ens hem de preparar per respondre amb les úniques armes que tenim, la resposta ciutadana i l'actitud pacífica i civilitzada que ens ha caracteritzat en aquest temps", ha assegurat.

El president ha apel·lat a una resposta de "fermesa i serenor" per denunciar "els abusos". "Però el dia 1 sortirem de casa, portarem una papereta i la farem servir", ha assegurat, destacant que aquesta acció haurà de "contrastar amb la d'aquells que només parlen amb el llenguatge que massa anys ha parlat l'autoritarisme".

Abans de comparèixer, el president ha convocat una reunió d'urgència del Govern. Al Palau també hi han acudit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'expresident Artur Mas.

Acció coordinada

"El Govern de Catalunya ha estat objecte avui d'una agressió coordinada per les forces policials del govern espanyol amb l'objectiu d'impedir que els catalans es puguin expressar amb pau i llibertat l'1-O i amb el propòsit de suspendre el Govern", ha començat el president la seva declaració de sis minuts.

Ha denunciat que "aquesta agressió està fora de l'empara legal, s'ha perpetrat vulnerant l'estat de dret i totes les garanties constitucionals i violentant la Carta de Drets de la Unió Europea", amb la qual cosa "l'Estat espanyol ha suspès de facto l'autogovern i ha aplicat de facto un estat d'excepció".

El president ha recordat que "les llibertats estan sent suspeses i suprimides, els alcaldes són cridats a declarar sense haver comès cap delicte, només com a mesura d'intimidació, com reconeix el fiscal general de l'Estat que confon la seva autoritat amb la barra lliure".

"Les irrupcions policials en seus del Govern, les detencions d'alts càrrecs, i els escorcolls indiscriminats, la intimidació als mitjans de comunicació, una actuació de la Fiscalia al marge del control judicial, l'intent de bloqueig dels comptes de la Generalitat, la violació del secret de les comunicacions postals, el tancament de pàgines web i l'amenaça a ciutadans genera una situació inacceptable en democràcia i és pròpia d'un govern que pretén resoldre per la via de la suspensió de l'estat de dret i el setge a la democràcia i les llibertats el que és la democràcia de la immensa majoria del poble de Catalunya", ha denunciat.

Davant d'aquesta situació ha assegurat que el Govern vol adreçar als ciutadans "un missatge clar" de condemna i rebuig de l'"actitud totalitària i antidemocràtica de l'Estat" i d'un govern del PP que ha ensenyat el rostre intolerant "que ha tingut en bona part de la seva història la política espanyola".

Línia vermella de règims autoritaris

Ha reiterat tot el suport i empara política, jurídica i personal als membres i servidors públics detinguts. D'altra banda, ha denunciat "com a il·legítima" la intervenció del Govern per part del govern espanyol, "que no respecta els principis fonamentals de la democràcia", però ha garantit que hi haurà una resposta pacífica davant aquesta situació. "Considerem que el govern espanyol ha ultrapassat la línia vermella que el separava dels règims autoritaris i repressius i s'ha convertit en una vergonya democràtica", ha denunciat.

Puigdemont ha anunciat que el Govern estudiarà amb agents econòmics i socials i cívics "les respostes oportunes". "Farem valer la legitimitat de la decisió dels catalans. No ens farem enrere perquè no hi tenim dret i defensarem el dret dels catalans a decidir el seu futur, perquè és l'encàrrec que vam rebre d'ells i del Parlament", ha subratllat.

Ha assegurat que el Govern sempre prendrà decisions a l'empara de la "legitimitat guanyada a les urnes i serà fidel al propòsit d'una legislatura, un Parlament i un programa de govern mai suspès" i ha advertit que "el que està vivint Catalunya no ho viu cap Estat de la Unió Europea".

"Als ciutadans avui indignats, el Govern de Catalunya els ratifica el compromís i la garantia a defensar-los sempre. No acceptarem un retorn a èpoques passades i no acceptarem que no ens permetin decidir les èpoques futures de llibertat i democràcia", ha conclòs.