El president Carles Puigdemont viurà una diada de Sant Jordi ben diferent, lluny de casa, des de l'exili, des de Berlín i és des d'aquesta ciutat des d'on ha fet una recomanació per aquest Sant Jordi. Per aquells que encara no saben què regalar, el president els suggereix una obra de l'autor holandès Rob Riemen 'Per combatre aquesta època: Dues consideracions urgents sobre el feixisme' que edita Arcàdia Editorial. El llibre manté la tesi que rere el ressentiment que hi ha en les democràcies de masses i el fenomen del populisme, s'amaga el ressorgir del feixisme a Europa.

També serà un Sant Jordi trist pel vicepresident Oriol Junqueras que, des de la presó d'Estremera, ha recomenat un llibre que li van portar al centre penitenciari recentment. 'Mira'm amb els ulls. No és tan difícil entendre'ns' (Rosa del Vents) de Míriam Hatibi, un obra que fa una crida al diàleg contra els prejudicis, la fractura social i contra el racisme i l'odi. Els més propers a Junqueras asseguren que aquest llibre li va encantar. 

El president del Parlament Roger Torrent ha escollit  'La setena funció del llenguatge' (Edicions 1984) de Laurent Binet, i aprofita per enviar un missatge polític: "Aquest llibre parla del poder de la paraula. La gent s'entén parlant i no a les presons".

El diputat de la CUP Carles Riera recomana l'obra d'un fugaç diputat 'cupaire' de l'anterior legislatura, Julià de Jòdar: 'Els vulnerables' (Comanegra), la recreació del relat de Frankenstein el 1929 en una Barcelona de revolucions industrials, socials i polítiques.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, anima a llegir 'Maria Aurèlia Capmany. L'època d'una dona' (Meteora), una biografia d'Agustí Pons, però també té una recomanació en clau política: 'Empantanats' (Península), de l'exdiputat i exdirigent d'ICV Joan Coscubiela.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, recomana 'Els pacients del doctor García' (Tusquets) d'Almudena Grandes, que amb gran habilitat barreja "una història d'espionatge trepidant i una reflexió sobre l'amistat amb fets reals situats en els anys de la Guerra Civil espanyola".

Per aquest Sant Jordi el líder dels comuns, Xavier Domènech, expressa la seva admiració incondicional per Carme Riera i deixa el lector triar l'obra que desitgi: 'Et deix, amor, la mar com a penyora' (Labutxaca), 'Qüestió d'amor propi' (Edicions 62) i 'Dins el darrer blau' (Labutxaca).

També aposta per literatura ambientada a la capital catalana l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que tria l'edició que ha editat l'Ajuntament de 'Barcelones' de Manuel Vázquez Montalbán, una obra amb més de 30 anys, capital per entendre la ciutat.

La portaveu de JxCat al Parlament Elsa Artadi llança una mirada al món i aposta per una obra relacionada amb el budisme com 'Mindfulness Zen la consciència de l'ara' (Viena) de Lluís Nansen, i una altra amb els exploradors com 'Dirección Machu Picchu' (Xplora) de Mark Adams.

La presidenta del PDeCAT i candidata a les primàries del partit per ser alcaldable a Barcelona, Neus Munté, recomana 'La dona que no sabia plorar' (Columna) de Gaspar Hernàndez i 'Feliçment, jo sóc una dona' (Edicions 62) de Maria Aurèlia Capmany, autora de qui es compleix el centenari del naixement.